Foto: Feng Shui- LoveToKnow

Feng šui, stara kineska veština poznata još i kao geometrija, osim korišćenja energije kako bi se stvorila harmonija između individue i njenog okruženja, ili kao tehnika uređenja prostora u kojem živite ili radite, primenjuje se i na ishranu.

Tako se hrana deli prema svom toplotnom učinku i svrstava u hladne (limun, dinja, jogurt, narandža, kruška, kisela voda), neutralne (svinjsko i goveđe meso, orašasti plodovi), vruće (jaki začini, jagnjetina i alkohol), tople (praziluk, krompir, crno vino, piletina) i osvežavajuće namirnice.

Tehnike kuvanja i izbor namirnica moraju da se prilagode godišnjim dobima. U proleće se biraju namirnice koje pružaju osvežavajući učinak. To je zeleno povrće, blitva, brokoli i spanać, sezonske salate, kao i žitarice, mlada teletina i jagnjetina.

Foto: Scientific American

Leti se koriste namirnice sa učinkom hlađenja, a koje treba rasporediti u pet manjih obroka. Treba koristiti ulja susama i suncokreta, riba, salate, a voće i povrće treba da bude kuvano na pari.

Prema feng šuiju, kako biste telu osigurali dodatne količine vitamina C, uzimajte ga pripremajući tople, kuvane obroke. Ako ste često izloženi velikim količinama stresa, jedite namirnice koje pripadaju elementu zemlje (jabuke, trešnje, grožđe, kupus, šargarepa, teletina, proso), jer će vas one uravnotežiti svojim opuštajućim učinkom.

Foto: SlashGear

Prema ovom učenju, ako želite da izgubite kilograme, gladovanje nije dozvoljeno jer je opasno. Za mršavljenje je najbolje izabrati žitarice (kvinoja, proso) i jesti grašak, šargarepu, bundevu, batat i pasulj, jer ova hrana osigurava dugotrajan osećaj sitosti i sprečava prejedanje.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments