Finci su najsrećniji narod na svetu- koja je njihova tajna?

       

Finci su najsrećniji narod na svetu i to drugu godinu zaredom, pokazalo je istraživanje UN-a o sreći sprovedeno u 156 zemalja.

U prvih deset nalazi se svih pet nordijskih zemalja, dok u deset ulaze i Novozelanđani, Kanađani i Australijanci.

Naša zemlja se nalazi na 70. mestu, Hrvatska na 75. mestu, a Slovenija na 44.

KOJA JE NJIHOVA TAJNA ZA SREĆU?

Razlika između top deset rangiranih na ovoj listi je mala. Ono što ih čini najlepšim mestom za život je dobro uređeno društvo sa socijalnim sistemom i institucijama koje štite pojedinca i kojima on može verovati.

U Finskoj i skandinavskim zemljama drže se nordijskog modela. To znači da ljudi koji tamo žive plaćaju visoke poreze kako bi osigurali mrežu socijalne sigurnosti za sve.

Javni zdravstveni sistem, iako daleko od savršenog, osigurava univerzalni pristup svima s ograničenjem troškova lečenja za pacijente. Stanovnici severa Evrope izuzetno cene ličnu slobodu i veruju jedni drugima.

Neverovatno zvuči da zemlja u kojoj se temperature neretko spuštaju na minus 20 stepeni, u kojoj se veliki deo godine o sunčevoj svetlosti može samo sanjati, ima najsrećnije ljude na svetu. Ovo istraživanje obuhvatilo je i imigrante, a pokazalo se da su i oni najsrećniji upravo u Finskoj.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: