Foto: Privatna arhiva

Nakon završene Svetine gimnazije, odlučila se da svoje dalje obrazovanje nastavi na Prirodno-matematickom fakultetu. Njen izbor je bila hemija, a nakon toga i Master studije analiticke hemije koje je završila 2019. godine. Usavršavala se i u Italiji i Francuskoj. Sazrela je i izašla iz zone komfora u Španiji gde je trenutno na doktorskim studijama. Da ne bude gore, pre nego što postane bolje u prirodi, pomoći će Lara Dronjak

-Tokom studiranja, imala sam priliku da završim dva semestra u inostranstvu što me je ohrabrilo da doktorske studije upisem u Španiji, na Univerzitetu Rovira i Virgili, Departmanu za Nanonauku, materijale i hemijsko inženjerstvo. Moja trenutna istraživanja se odnose na zagađenje životne sredine mikroplastikom, koja u poslednje vreme izaziva veliku zabrinutost kako naučnika tako i šire javnosti jer je otkrivena u svim prirodnim ekosistemima- od najviših planinskih vrhova do najdubljih delova okeana-ističe Lara.

Njena istraživanja su usko povezana sa industrijom i njenim trenutnim izazovima, pa se tako jedan od njenih zadataka odnosi na povećanje stope uklanjanja mikroplastike iz postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i vode za piće iako se uspešno uklanja i do 95% čestica. Mlada buduća doktorka nauka prati i razvoj u Srbiji.

-Koliko sam imala priliku da vidim, u Srbiji postoje planovi za povećanje izgradnje postrojenja za prećišćavanje otpadnih voda, kojih je za sada malo, što bi dosta doprinelo poboljšanju životne sredine. Drago mi je što se u Srbiji u poslednje vreme dosta priča o temama koje se odnose na zaštitu životne sredine i što su definisani postojeći problemi, jer je to prvi korak u rešavanju istih- dodaje.

Lara nam je otkrila i jednu tajnu- mikroplastika se nalazi u mnogim proizvodima za ličnu negu koju svakodnevno koristimo poput paste za zube, gelova za tuširanje, pilinzima…

-Različiti brendovi na našem tržištu plasirali su proizvode sa oznakom “microplastic free”. Takođe, odeća od sintetičkih materijala, poliestera i najlona, ispušta na hiljade vlakana tokom samo jednog pranja u veš masini, koje zatim dospevaju u životnu sredinu a mnogo ih je teško ukloniti- napominje Lara.

Rodni grad joj već sada mnogo nedostaje. Raduje se što će stečeno znanje i iskustvo moći da primeni u svojoj zemlji.

-Trenutno se dobro snalazim u akademskim vodama, ali u budućnosti ću svakako izabrati posao koji ima prostora za istraživanje i dalje usavršavanje i koji nije rutinski. Zanimljivo mi je kako su se nekadašnji uspesi merili samo zvanjem i primanjima, a sada je ljudima takođe bitno i da vole ono što rade, koliko slobodnog vremena imaju i kako posao utiče na njihovo zdravlje. Forenzika je bila moja prva ljubav- kazala nam je Lara.

Ivona Karan

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments