Foto: Smart Parents

Ova engleska reč složena je od reči četiri i tornado, a označava period kada deca zvanično uđu četvrtu godinu života.

Koji su to znaci da imate fournado u kući?

  1. Vole da pričaju loše šale- Verovatno je da se vaše dete nekontrolisano smeje svojim šalama, a vi ste prisiljeni da im se smejete. Rastući vokabular vašeg četvorogodišnjaka/četvogodišnjakinje omogućava im da pričaju šale koje vama nisu smešne, ali njima jesu. Šta možete učiniti? Prigrlite te šale i smejte se.
  2. Imitiraju vas ne misleći na vreme i mesto- Kod njih je prirodno da imitiraju odrasle, ne obazirući se da li je prikladno vreme i/ili mesto za to. Šta možete učiniti? Ako do sada niste pazili na svoj rečnik ili na to šta ste radili u njihovom okruženju, sada je pravo vreme da krenete da razmišljate u tom pravcu.
  3. Radoznaliji su od istraživačkog novinara- Radoznalost prema okruženju kod njih ne poznaje granice. Postavljaće pitanja za sve i svašta. Šta možete učiniti? Negujte kod dece interesovanje i radoznalost o svetu oko njega. A kada nemate odgovore na njihova smela pitanja, zajedno krenite u misiju istraživanja.
Foto: Mommy Run Fast

4. Boli ih svaki poraz- Sve što budu radili radiće tako da uvek pobede, pa im onda gubitak teško pada. U ovom uzrastu javlja se takmičarska linija. Šta možete učiniti? Naučite svoje dete kako da prihvati poraz i objasnite im da je neuspeh sastavni deo života.

5. Zažalićete što ih nazivate velikim dečakom/devojčicom- Pošto ih tako nazivate, oni će sebe videti u svojim očima tako. To znači da će insistirati da sami sipaju sok, sami prave sendviče, sami se vezuju u auto sedištu. Šta možete učiniti? Odvojite više vremena za čišćenje i aktivnosti za koje znate da će dete samostalno uraditi. Ali, nikada nemojte praviti kompromise kada je u pitanju sigurnost vašeg deteta. Dakle, ako ne znaju da se vežu u auto sedištu, vi to uradite umesto njih objašnjavajući im zašto oni još uvek ne mogu to da učine.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments