“Idemo na selo, tamo još ima mira”, pevao je Haustor, a mi vam donosimo predloge za pravi užitak i opuštanje. Ili pak za adrenalinsku injekciju, za one koji ni na selu ne vole mir.

Lepterija- Smešteno nedaleko od Sokobanje, Lepterija je zaštićeno prirodno područje. Naziv je dobila od grčke reči elefteria- sloboda, tj. slobodište.

  • Od Lepterije vodi nekoliko staza do zidina Soko Grada.
  • U steni u pećini iznad Lepterije nalazi se interesantno mesto za vernike i turiste „Bogorodica u steni“.
  • Pored Moravice nalazi se veći broj staza i mostića za šetnju.
  • Za turiste ima više restorana sa nacionalnim specijalitetima a jedan se nalazi u jednoj od pećina.
Kosmaj – Planina u okolini Sopota, koja je visoka 626 metara. Ime je dobila od keltske reči cos- šuma i predindoevropske reči maj (planina). Prepuna je vegetacije, od hrasta i bukve, u podnožju su njive i voćnjaci, a vrlo je moguće da ćete u šetnji ugledati ponekog fazana, jarebicu, zečeve i srne.

U Drugom svetskom ratu na području Kosmaja delovao je čuveni Kosmajsko- posavski partizanski odred, a palim borcima iz tog odreda je na vrhu planine podignut spomenik.

Sombor– O nastanku i prošlosti ovog grada istoričari i dalje vode polemiku. Prvi zapisi datiraju još iz 14. veka.

To je grad fijakera, bogate kulturne baštine, grad Laze Kostića i veliki čuvar tradicije. U Somboru možete posetiti Županiju, Gradski muzej, Pedagoški muzej, salaše i etno kuće. Dunav je vrlo blizu, pa je ovaj grad pogodan i za pecaroše koji vole lepu prirodu i mir, a postoji i hipodrom za ljubitelje konja.

Ovo sigurno niste znali, ali Sombor je grad sa najviše zelenila u Srbiji!

Deliblatska peščara–  Ili Banatski pesak jedinstvena je peščara u Evropi, a nalazi se u južnom Banatu. Obilata je različitim vrstama flore i faune, jedino se ovde u čitavoj Srbiji mogu videti banatski božur, Pančićev pelen, a ovde možemo videti i čak 20 vrsta orhideja! Područje Deliblatske peščare uvršteno je u najznačajnija staništa ptica na prostoru Evrope, jer je nastanjuju retke i ugrožene ptice- banatski soko, orao krstaš i orao kliktaš. Vuk, srna, divlja svinja su stanovnici životinjskog carsta ove peščare.

  • Najveći deo radnje filma “Ko to tamo peva” sniman je upravo u Deliblatskoj peščari. Tu se snimao i film “Boj na Kosovu”. 

Zato ponesite ćebe i korpu za piknik, spakujte rančeve i pravac Banatski pesak!

Majdanpek– Lepenski vir, Valja Prerast (prirodni kameni most pod zaštitom države), dvorac- letnjikovac u Brestovačkoj banji koji je izgradio Aleksandar Karađorđevih u 19. veku, Rajkova pećina, Borsko jezero… Ovo su samo neke od prirodnih i društvenih znamenitosti ovog gradića i okruga.

Ako volite aktivan odmor, ovaj grad Vam nudi biciklizam, jedrenje, različite sportske objekte, izlete brodom…

U blizini Majdanpeka je i Nacionalni park Đerdap. Brojnost i raznovrsnost životinjskih vrsta takođe karakteriše Nacionalni park Đerdap. Karakteristične životinjske vrste za ovaj kraj su jelen, srna, divlja svinja, zec, lisica… Retke vrste životinja su medved, ris, vuk, šakal, rakunopas, šereni tvor…

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments