Gorak ukus hrane je zdrav i leči razne tegobe

       
Foto: Yahoo News

U gorke ukuse spadaju sirovo zrno kakaa, soka od grejpa, salate od maslačka i cikorije, artičoka, kurkuma i đumbira…

Ljudi nisu naučeni da vole gorku hranu, zbog toga što još u reptilskom delu mozga, koji je zadužen za trenutnu reakciju, čuvamo sećanja da takvi ukusi upozoravaju na hranu koja može biti opasna, kako određena biljka ili bobica može biti smrtonosna.

Prema nekim istraživanjima, određene gorke komponente iz povrća i biljki deluju kao alternativni lek za dijabetes tip 2 i imaju snažna protivupalna dejstva. Takođe, gorki ukusi mogu smanjiti nadutost i žgaravice, smanjuju umor, a imaju i sposobnost ubrzavanja probave.

Na primer, tamna čokolada s velikim postotkom kakaa zasitiće nas sa samo dve, tri kockice, dok sa slatkom mlečnom čokoladom nemamo meru. Takođe, espreso ili tamna čokolada na kraju obroka zatvara apetit, pa nemamo potrebu za daljim jelom.

Foto: Antlantic Spice

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: