Foto: Midwest Urogical Group

Andropauza, ili muška menopauza, predstavlja promene u nivou muških hormona povezane sa godinama. Ista grupa simptoma poznata je i kao nedostatak testosterona i hipogodenizam (smetnje u muškom seksualnom razvoju, koje mogu dovesti i do seksualne disfunkcije).

Muška menopauza uključuje pad proizvodnje testosterona kod muškaraca starijih od 50 godina. Testosteron se kod muškaraca proizvodi u testisima. To podstiče vaš seksualni nagon. On podgreva i promene tokom puberteta, vašu fizičku i mentalnu snagu i održava mišićnu masu.

Muška menopauza se ralikuje od ženske u nekoliko stvari. Prva je da je neće svi muškarci doživeti. S druge strane, to ne isključuje potpuno isključivanje vaših reproduktivnih organa, ali seksualne komplikacije mogu nastati kao rezultat smanjenog nivoa hormona.

Foto: BodyLogicMD

Ovo su neke od fizičkih i psiholoških karakteristika tokom muške menopauze, koji mogu biti pogoršani starenjem:

  • depresija ili tuga;
  • nizak nivo energije;
  • manjak samopouzdanja;
  • insomnija;
  • smanjena mišićna masa;
  • ginekomastija;
  • poteškoće sa koncentracijom.

Takođe, može doći i do smanjena veličine testisa, gubitka dlaka na telu ili valunga, odnosno toplotnih talasa, kao i u ženskoj menopauzi. Ređi simptomi su krhke kosti i razvijanje osteoporoze.

Prema Majo klinici, akademskog medicinskog centra u Americi, nivo testosterona opada u proseku za jedan posto godišnje nakon što muškarci napune 30 godina. Neka zdravstvena stanja mogu uzrokovati raniji ili drastičniji pad nivoa testosterona.

Foto: Health, Brain and Neuroscience- CogniFit

Najčešći tip lečenja simptoma muške menopauze je zdraviji način života, koji uključuje zdraviju ishranu, redovno vežbanje, dobar san i smanjenje stresa. Ako su vam simptomi jači ili se ne osećate dobro, posetite svog izabranog lekara.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments