Foto: The Honeycombers

Nemci su najveći zaljubljenici u kiseli kupus, a to jelo može se pronaći i na njihovim novogodišnjim stolovima. Što više kupusa pojedete u novogodišnjoj noći, to vas u narednoj godini veća zarada očekuje. 

Grci za Novu Godinu svom snagom bacaju nar u vrata, a što više zrna ispadne iz njega to će godina biti srećnija. U modernije vreme tradicija je prilagođena tako da se nar stavlja u plastičnu kesu kako ne bi nastao nered, a zrna se koriste kao dodatak koktelima.

Ljuske ribe simbolizuju novčiće, plivaju isključivo prema napred, u jatima koje predstavljaju obilje.

Odbrojavajući do ponoći, Španci pojedu po dvanaest bobica grožđa, a svaka od njih simbolizuje jedan mesec u sledećoj godini. Ako je neka bobica gorka, tog meseca se preporučuje da se bude oprezan.

Zelena boja simbolizuje obilje prirode, a čak i u ovo doba godine nije teško nabaviti sveži kelj, tako da se jela ili barem prilozi pripremljeni od tih namirnica mogu naći na novogodišnjem stolu.

Na američkom jugu pasulj simbolizuje novac, a kada se kombinije s pirinčem i slaninom od njega se priprema jelo zvano Hoppin’ John koje navodno donosi sreću.

Hoppin’ John jelo od pasulja, pirinča i slanine; foto: Southern Living

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments