Gubitak bliskog prijatelja ima uticaj na naše zdravlje godinama

       
Foto: The Conversation

BBC prenosi da su istraživanja dokazala da smrt bliskog prijatelja može imati negativan uticaj na naš organizam čak i nekoliko godina kasnije.

Naučnici su takođe uočili da gubitak prijatelja više utiče na žene, nego na muškarce.

U istraživanju, koje je trajalo 14 godina, a učestvovalo je 26,515 ljudi, i na svima su se videle posledice smrti bliskih prijatelja. Nakon četiri godine od gubitka, ispitanici su bili u značajno lošijem stanju, i fizičkom i psihičkom.

Dr Liz Forbat, sa Stirling univrziteta, izjavila je: “Mnogo prethodnih istraživanja se fokusiralo na gubitak bliskih rođaka, a najviše na gubitak supružnika. Svi znamo da kada partner, dete ili roditelj umre, ožalošćena osoba tuguje i oseća se loše neko vreme nakon smrti. Gubitku prijatelja, koji smo svi iskusili, nije dat toliki prostor za tugovanje.”

Za žene koje su izgubile prijatelja, primećen je manjak vitalnosti i pogoršanje psihičkog zdravlja.

Studija je pokazala i da tugovanje za izgubljenim prijateljem nije otvoreno izraženo i da osobe retko pričaju o tome, i najčešće tuguju u sebi.

“Studija je dokazala da smrt prijatelja veoma važna tema osobama koje su ga izgubile i da je obrazac tugovanja internacionalno primenljiv”, dodala je dr Forbat.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments