Foto: Baby Chick

Gubitak kose nakon porođaja je stanje koje pogađa između 40 i 50 posto žena, ali treba znati da je to sasvim normalno i privremeno stanje. Znak za opasnost je ako kosa ispada u pečatima.

Postpartalni gubitak kose je ustvari privremeno osipanje kose, jer dlaka prelazi u telogenu, odnosno odmarajuću fazu, što dovodi do opadanja. Najčešće se dešava četiri meseca nakon porođaja, a može da potraje između šest i dvanaest meseci.

Šta dovodi do ovoga? Između ostalog, tu je stres, viša temperatura tela i ekstremne promene u ishrani. Ali, specifičan razlog zašto se ovo dešava je pad nivoa estrogena nakon trudnoće.

Foto: The Express Tribune

Prema stručnjacima, ovo su stvari na koje treba obratiti pažnju i biti istrajan:

  • Izbegavajte svakodnevno oblikovanje kose toplotom ili hemijske tretmane– U tim trenucima treba biti nežan prema kosi i koži glave.
  • Pojačajte unos vitamina– Unosite dovoljne količine vitamina B, folata, gvožđa i omega-3 masnih kiselina, koje mogu da podstaknu rast kose.
  • Izbegavajte prezategnute frizure– Nemojte kosu kupiti u zategnuti rep, pletenice ili punđe, jer mogu prouzrokovati trenje i povlačenje, što može dovesti do drugog problema sa gubitkom kose.
  • Upravljajte svojim spavanjem i stresom– Koliko god da ovo zvuči teško kada imate malu bebu, ali pokušajte što bolje da upravljate svojim snom i stresom. Telo vrši najbolje ćelijske funkcije, popravlja i obnavlja sve preko noći.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments