Foto: Metro

Na današnji dan, 01. oktobra 1788. godine, na Bermudima, rođena je Meri Prins, spisateljica i Nacionalni heroj Bermuda.

Meri je od samog rođenja uključena u trgovinu robljem. Tokom života često je menjala gospodare.

Na ostrvo Antigva stigla je 1815. godine, a dve godine kasnije pridružila se Moravskoj crkvi. Nikad nije pohađala školu, ali Meri je naučila da čita, a zahvaljujući naporima koje je ulagala, kako bi se ropstvo ukinulo, priznata je kao Nacionalni heroj Bermuda.

Godine 1826. udala se za Daniela Džejmsa, čoveka koji je uspeo da otkupi svoju slobodu. Kako je ušla u brak bez dozvole gospodara, bila je kažnjena, a ubrzo i prebačena u Englesku. Supruga nije videla pune dve godine. Nakon akta iz 1808. godine, u Velikoj Britaniji je zabranjena trgovina robljem. Međutim, u britanskim kolonijama ono je nastavljeno.

Meri je u Britaniji bila slobodna, ali povratak mužu, značio je i mogućnost zatočeništva u ropstvo. Prinsova je prva žena koja je ušla u Parlament, 1829. godine, kako bi se izborila za svoja ljudska prava, pravo da bude slobodna žena.

Dve godine kasnije objavila je autobiografiju. Ova objava učinila ju je prvom crnkinjom koja je napisala i izdala knjigu na engleskom jeziku. Njeno delo igralo je ključnu ulogu u menjanju stava Britanske javnosti kada je ropstvo u pitanju.

Umrla je 1833. godine.

Autor: nsuzivo.rs

 

Read more http://edukacija.rs/zanimljivosti/meri-prins-230-godina-od-rodjenja-spisateljice

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments