Harvard daje pet saveta za dobro odgajanje dece

       
Foto: Linda Mandarin

Kako dete naučiti da bude dobar čovek, pristojan i ljubazan, komunikativan i brižan? Psiholozi s Harvarda ponudili su pet rešenja uz koja ćete ih lakše podstaći na pravi put.

Morate biti i fizički i psihički prisutni. Vaše dete želi osobu s kojom može da razgovara i deli ideje i iskustva, čak i ako toga možda nije svesno. Pitajte dete kako je, kako je provelo dan, slušajte pažljivo i razgovarajte s detetom o svim dilemama koje možda ima. Nemojte deliti lekcije temeljene isključivo na ličnom iskustvu jer dete mora iskusiti sve stvari kroz svoju perspektivu. Deca uče iz svog okruženja, pa ono što vi radite je ono što će dete postati.

  • Provodite vreme u igri i razgovoru s decom- Posvetite vreme u danu detetu da zaigrate njegove najdraže igre. Pitajte ga o danu: “Koji je bio najbolji deo tvog dana, a koji najteži?”, “Šta si lepo učinio za nekoga danas? Šta je lepo neko učinio za tebe?”, “Koja je najzanimljivija stvar koju si danas naučio?”.
  • Budite moralni uzor i mentor detetu- Priznajte svoje greške, izvinite se i pokažite da želite da se iskupite za svoje greške i da ćete ih izbeći sledeći put. Recite detetu i šta ste naučili iz nje. Uzmite dovoljno vremena za sebe da napunite baterije.
  • Učite dete da od malih nogu brine o drugima- Promenite poruku koju šaljete detetu svakodnevno iz: “Najvažnija stvar je da si ti srećan” u “Najvažnija stvar je da si ljubazan i srećan”. Podstaknite dete da dobro razmisli i razradi plan pre nego što odluči da odustane od nečega, bilo da se radi o sportu, pevanju ili prijateljstvu.
  • Učite dete da vežba zahvalnost- Budite spremni da primite zahvalnost, ali je i dati isto kao i ono vama. Važno je da i vi budete zahvalni. Podstaknite izražavanje razumevanja prema članovima porodice, prijateljima, učiteljima i drugim ljudima.
  • Učite dete da bude svesno šire slike- Podstaknite dete da uzme u obzir perspektivu i osećaje drugih ljudi, posebno onih koji su ranjivi. Dajte detetu jednostavne ideje za akciju- poput toga da uteši dete koje neko drugi zadirkuje ili je tužno, usamljeno. Razgovarajte o temama poput teškoća drugih, drugačijih iskustava i navika.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments