Holandija dobila prvu biciklističku stazu od reciklirane plastike

       
Grad Zvole, Holandija; foto: Cycling in Christchurch

Biciklistička staza od trideset metara, u hiljadu i trista godina starom gradu Zvoleu na severu Holandije, sadrži količinu plastike ekvivalentnu 500.000 čepova boca i se procenjuje se da je dva ili tri puta izdržljivija od tradicionalnih staza.

Ove nedelje puštena u promet prva biciklistička staza na svetu, u potpunosti napravljena od reciklirane plastike, koja za cilj ima smanjivanje miliona tona bačene plastike svake godine.

Osam miliona tona plastičnih boca, ambalaže i ostalog otpada završi u okeanu svake godine ubijajući morski život i ulazeći u ljudski lanac ishrane, navodi Program Ujedinjenih nacija za okolinu.

Projekat je prvi veliki korak prema održivim stazama budućnosti napravljenima od recikliranog plastičnog otpada, rekli su u izjavi izumitelji staze Anne Koudstaal i Simon Jorritsma.

Gradovi poput Londona, Amsterdama i Pariza traže načine prelaska na cirkularnu ekonomiju. Pod time se podrazumevaju: ponovna upotreba proizvoda, delova i materijala, sprečavanje stvaranja otpada i korišćenje manje novih sredstava i energije. Holandska vlada je obećala da će prepoloviti upotrebu sirovina do 2030. i ubrzati prelaz prema cirkularnoj ekonomiji. Otvaranje druge biciklističke staze u selu Giethoorn na severoistoku Holandije, očekuje se u novembru.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments