Foto: Enterprise- Valley News

Mus od jagoda ima bolji ukus za deset posto ako je serviran u beloj, a ne u crnoj posudi, a ukus kafe duplo jači ako je pijemo iz bele, a ne iz prozirne šoljice, takođe stoji u studiji. 

Studiju je vodila Adriana Madzharov, koja je podelila 45 studenata u dvi grupe. Jedna je dobila zadatak da sir jede prstima, a druga priborom za jelo. Pre jela svi su rekli otprilike slično mišljenje o tom siru, ali nakon njega stavovi su im se razlikovali.

Grupi koja je jela sir prstima on je bio ukusniji, nego grupi koja je koristila čačkalicu.

Zanimljivo je da studenti s nižim stepenom samokontrole nisu osetili veliku razliku u ukusu, jeli sir prstima ili čačkalicom.

“Naši rezultati ukazuju na to da kod ljudi koji redovno paze na ishranu, dodirivanje namirnica pokreće pojačan senzorni odgovor, što hranu čini privlačnijom i poželjnijom”, objašnjava voditeljka istraživanja Adriana za portal Eureka Alert.

Pre dve godine ova doktorka je otkrila da miris kafe u kojoj nema kofeina pojačava naše sposobnosti u rešavanju zadataka iz matematike.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments