Foto: SlashGear

U prva 24 časa od gašenja, opušak će ispustiti 14 posto nikotina od ukupne količine nikotina koji se oslobađa u cigareti dok je upaljena.

Većina hemikalija iz cigareta oslobađa su u roku od jednog dana od gašenja, analizom američke Uprave za hranu i lekove (FDA), utvrđeno je da se još danima nakon gašenja cigarete iz nje ispušta triacetin- plastifikator u filterima.

Kako bi izmerili štetnost ugašenih cigareta, inženjer Dastin Popendik i njegov tim su u komoru stavili 2100 nedavno ugašenih opušaka. Taj broj opušaka je napravio dizajnirana mašina. U vazduhu u komori pronađeno je osam hemikalija koje se nalaze u cigaretama.

“Jako smo iznenađeni ovim saznanjem. Brojke su značajne i mogle bi da imaju uticaj kada se opušci ostavljaju u automobilu, ali i u drugim zatvorenim, skučenim prostorima”, upozorava inženjer za zaštitu životne sredine Dastin Popendik iz američkog Nacionalnog instituta za tehnologiju.

Kad je temperatura u prostoriji viša, hemikalije su se ispuštale brže. To znači da puna pepeljara opušaka koja danima stoji u automobili loše utiče na zdravlje onih koji se u njemu voze, a naročito dece.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments