Foto: DrinkWise

Znatan deo britanske dece živi s roditeljima koji piju umereno, navode autori istraživanja.

Lusi Brajant, sa Instituta za proučavanje alkohola u Londonu, i njen tim su istraživanjem obuhvatili 997 odraslih osoba i 997 dece uzrasta od 10 do 17 godina, odnosno po jednog roditelja i jedno dete u svakom domaćinstvu.

Roditelji su ispunili upitnike o tome koliko alkohola konzumiraju i koliko često piju alkohol bez obzira na to da li je reč o pozitivnom ili negativnom povodu. Deca su odgovarala na pitanja jesu li ikad videla roditelje pijane ili pripite i da li je alkohol uticao na ponašanje roditelja.

Foto: The Conversation

Sveukupno 51 posto dece reklo je da je videlo roditelje pripite, a 31 posto pijane, naveli su naučnici u radu obavljenom u časopisu “Alcohol and Alcoholism”. Više od trećine dece, njih 35 posto, navelo je najmanje jednu lošu stranu roditeljskog konzumiranja alkohola.

Najčešće su navodili da im se roditelji nisu posvetili (12 posto) i da su išla kasnije na spavanje (11 posto). Činilo im se da se roditelji pod uticajem alkohola više svađaju (8 posto) i ponašaju se nepredvidljivije (8 posto).

Svaki četvrti roditelj rekao je da ponekad pije zbog toga što se oseća depresivno, nervozno ili da bi pobegao od problema.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments