ID ogrlice od poludragog kamena; foto: Privatna arhiva Ivane Dronjak

Njena prva ljubav je slikarstvo, a stalno istražuje kreativne tehnike. Nakitom od poludragog kamenja počela je da se bavi pre četiri godine, tako što je prvo sebi uradila ogrlicu. A onda je to preraslo u 15 sati rada. Ona je dizajnerka iz Novog Sada, Ivana Dronjak.

“Na slikama koje sam naslikala svaki portret žene ima upečatljive ogrlice. Svaka ima ekscentrični nakit. Prošle su četiri godine od kada sam uradila prve komade nakita svog brenda ID by Ivana Dronjak i sada je ovo preraslo u nešto što može da se svede pod strast. Toliko me fascinira poludrago kamenje, ono je toliko lepo, pogotovo neobrađeno”, govori za portal NS Uživo Ivana.

Ivana Dronjak, dizajnerka brenda ID by Ivana Dronjak; foto: Privatna arhiva

“Stalno menjam boje, veličine, ne mogu da obuzdam svoju zainteresovanost za nešto novo. Toliko je inspiracije u mojoj glavi kada sednem i radim”.

Ivana pravi ogrlice i narukvice od poludragog kamena, koje dolaze u limitiranim i unikatnim serijama. Svoje materijale za rad nabavlja iz inostranstva, a sarađuje i sa ljudima iz Beograda. Sama radi čitav proces, od nabavke, do zanatskog dela posla kako ga naziva,
do marketinškog pozicioniranja brenda, a želja joj je da i sama obrađuje kristale, ali za to joj je potreban prostor, kao i mašine za obrade.

ID nakit od ahata, hematita i nerđajućeg čelika; foto: Privatna arhiva Ivane Dronjak

“Meni su na početku vetar u leđa dali modna kuća Lagami, što mi je mnogo značilo, kao i naša novinarka i modna ikona Novog Sada, Vesna Farkaš. Ona je jaka žena i treba se ugledati na takve žene. Treba biti svoj i stil graditi van svih okvira. Zato moj nakit i jeste ID. To jesu inicijali mog imena, ali i identitet- jer svako treba da ga nađe i da se sa njime nosi.”

“Mi smo izgubili kontakt sa prirodom. Zemlja leči, ona ima svoj magnetizam. Tako i kristali blagotvorno utiču na čoveka. Kamen koji vas privuče, taj je za vas. Mene privlači njihova lepota. Geolozi u šali znaju da kažu da su minerali polužive materije, jer vremenom rastu i stvaraju se. Moj omiljeni je gorski kristal, a nazivaju ga Njegovo veličanstvo, jer za njega važi da je najjači kamen. Ja se iznova fasciniram kada ga vidim.”

ID ogrlica od tirkiza; foto: Privatna arhiva Ivane Dronjak

Ivana radi sa nerđajućim čelikom, ponekad sa kožom, a među neizostavnim kristalima mogu se naći ahat, jaspis, tirkiz, hematit, lapis lazuli… Svoj nakit opisuje kao kvalitetan i unikatan ručni rad.

Ceo život Ivana sakuplja kamenčiće, čak poseduje i kamen sa Fruške gore koji je iz doba kada je Panonsko more postojalo, pa joj je nekako i sudbinski predodređeno da se bavi dizajnom nakita od poludragog kamena.

ID nakit; foto: Privatna arhiva Ivane Dronjak

“Svaki kamen ima svoju priču. Imam kamen koji je još iz perioda kada je na ovim prostorima bio aktivni vulkan i Panonsko more. Lava je dolazila u dodir s vodom i tako je zatvarala deo peska iz mora, a mogu se videti i školjke. On je presečen na pola i deluje kao mermer, a svaki put me podseti koliko kamen pamti.”

Planovi za budućnost su joj da se posveti izradi ekstravagantnijeg nakita od poludragog kamena, da slika i da se bavi aktivno umetnošću, kao i da radi na individualizaciji brenda.

ID narukvica; foto: Privatna arhiva Ivane Dronjak

“Posebno me raduje što žene svakodnevno uživaju u mojim objavama. Volim da kažem da žene neće biti lepše sa mojim nakitom, jer su one dovoljno lepe iznutra, jer nešto posedovati ne znači da ga imate.”

ID unikatna ogrlica od ahata i hematita; foto: Privatna arhiva Ivane Dronjak

Autor: Ivona Karan

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments