Ime deteta može uticati na njegovo ponašanje

       
Foto: MindChamps

Ime može imati trajne posledice na dete.

David Figlio, prof. ekonomije i obrazovanja na američkom koledžu Nortvestern, koji je istraživao uticaj imena na decu, pronašao je novine.

Tako, kaže, dečaci s imenima koja se tradicionalno daju devojčicama imaju veću šansu da će se ponašati lošije nego vršnjaci s muškim imenima. Kao što izvlačimo zaključke o osobi na temelju načina pričanja ili oblačenja, tako nesvesno stvaramo stav o osobi na temelju imena.

Prof. Figlio uzeo je imena s milion matičnih listova i “razbio” ih na više od hiljadu glasovnih komponenti, pa analizirao. Pomoću statističkih analiza pokušao je da proceni verovatnoću da ime pripada nekome niskog socioekonomskog statusa.

“Deca koja, iz lingvističke perspektive, imaju imena koja su dali slabo obrazovani roditelji, lošija su u školi i često imaju poteškoće u učenju”, rekao je za Live Science.

Decu koja imaju imena koja povezujemo s lošijim socioekonomskim statusom, okolina može označiti kao manje sposobnu. Deca pokušavaju da ispune tuđa očekivanja, a ako su ona niska, deca se ni ne trude, i obrnuto.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments