Evropska komisija utvrdila je da se štavljenjem prirodne kože i krzna zagađuju mnogi prirodni resursi, a pre svega ugrožava se kvalitet vazduha.

Veštačko krzno i eko- koža su jednako kvalitetni kao i pravo životinjsko, međutim i u etičkom i ekolopkom pogledu daleko prihvatljivije. U Srbiji će se svest o tome dizati u sklopu kampanje “Za Srbiju bez krzna”.

U procedurama štavljenja kože i krzna koristi se preko 300 različitih hemijskih supstanci koje su štetne po prirodnu sredinu. Takođe, i isparenja tih jedinjenja ugrožavaju kvalitet vazduha (između ostalog, gasovi u životinjskom otpadu, kao i spaljivanje tela životinja takođe utiču na kvalitet vazduha, verovali ili ne).

Za potrebe ovih industrija potrebna je i nafta. Tako se navodi da je za pravljenje samo jedne kožne jakne, potrebno čak 83 litre nafte! Za pravljenje jakne koja nije od prirodne kože potrebna je 1,3 litre istog resursa.

Upravo zbog ovog problema, etičkog i ekološkog, velike dizajnerske kompanije godinama ne koriste prirodno krzno i kožu, već je zamenjuju vaštačkim, kvalitetnijim proizvodima.

 

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments