Foto: The Daily Beast

Novo istraživanje Univerziteta Koledž London, objavljeno u sredu, otkrilo je da ipak postoji razlika između beba rođenih carskim rezom i onih koje su rođene vaginalno, a odnosi se na njihov mikrobiom- skup bakterija koje žive u našim crevima i ključne su za imunitet.

Mikrobiom novorođenčadi koji su rođeni prirodnim putem sastoji se najvećim delom od majčinih bakterija, dok se kod dece rođene carskim rezom mikrobiom sastoji od bolničkih bakterija. Kako bebe rastu ova razlika nestaje.

U mikrobiomu beba rođenih carskim rezom prevladavaju bakterije koje kod zdravih ljudi ne uzrokuju nikakve probleme, ali mogu izazvati bolesti ako je imunitet slab ili ako se umesto u crevima nalaze u tkivu ili krvotoku. Razlike u mikrobiomu dece rođene carskim rezom i dece rođene vaginalnim putem nestaju u roku od šest do devet meseci.

“Verujemo da je ovo ključni trenutak u životu. Bebe su u majčinom stomaku sterilne, a u trenutku rođenja njihov imunitet stiče veliki broj bakterija s kojim kreće u život. Pretpostavljamo da je trenutak rođenja trenutak u kojem se postavlja imunološki sistem”, kaže vođa studije dr Najdžel Fild.

Autor: nsuzivo.rs

 

 

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments