Претрага
Претрага
Close this search box.

Iskoristite kore citrusnog voća

Foto: Mountain Democrat

Postoji mnogo načina na koje vam kora narandže, limuna, mandarine, grejpa ili limete može poslužiti. 

Osveživač daha– Izrendajte beli deo sa sveže kore nekog od citrusa i žvaćite je za sveži dah.

Dekoracija za piće- Osušene kore su lep i ukusan dodatak šolji čaja ili koktelu. Iscedite i osušite što više komadića kore, odložite u odgovarajuću kutiju i koristite kao dodatak za vaša pića.

Kandirana poslastica- Kandirane korice agruma ostaju dobre mesecima i mogu biti odličan dodatak mafinima ili čak kao samostalna zdrava poslastica.

Foto: New Idea Food

Sredstvo za čišćenje- Ako voliteda koristite prirodna sredstva za čišćenje koja imaju lep miris, pri sledećem čišćenju ubacite koju limunovu koricu i dobro promešajte.

Osveživač kanti za smeće- Sledeći put kada pojedete neki citrus, stavite nekoliko kora na dno kante da upija buduće neprijatne mirise.

Zdravi slatkiš za poželeti- Ne bacajte korice,već ih lepo operite, obrišite i pretvorite u zdravi desert. Kora od limuna, grejpa ili naradže, u zavisnosti ko šta više voli, koristi se za pravljenje ukusnih, slatkih trakica. Možete ih uvaljati u šećer i ispeći kako biste dobili hrskavu koricu.

Kore stavite u dublju posudu i potopite ih hladnom vodom. Stavite je na jaku vatru i kada jednom prokuva, sklonite sa vatre i izvadite kore. Kako vam korica ne bi bila ljutkasta, ponovite postupak. Kombinujte vodu i šećer na srednjoj toploti, u drugoj posudi, i mešajte dok se šećer ne istopi.

Dodajte trakice kore, a vatru smanjite na tiho, dok smesa ne proključa. Neka na tihoj vatri bude oko sat vremena. Nakon toga, posudu sklonite i kore izvadite da se ohlade. Suše se 24 časa prirodno, a ako baš ne možete toliko da čekate, uključite rernu na najnižu toplotu, na 20 minuta u tavi sa papirom za pečenje. Pazite da ostane mekoće u njima, kako ne bi bili u potpunosti čvrsti.

Tako kandirane kore možete držati nekoliko nedelja u zatvorenoj posudi na tamnom mestu. Možete ih preliti čokoladom (pazite samo da kore nisu vlažne kako ne bi sakupile svu čokoladu), a na čokoladu narendati orahe, lešnike ili morsku so.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti