Špargla je poznata još i kao vilina metla ili šparoga i sadrži visok nivo aminokiselina asparagin, koji deluje kao prirodan diuretik, pa telo rešava viška soli i tečnosti.
Vitamin B6 kojim špargla obiluje, podstiče osećaj uzbuđenja, a kako su pune i vitamina E, stimulisaće polne hormone kod muškarca i žena, pa se tako smatra kao afrodizijak.
Folna kiselina nužna je za normalan rast i razvoj, pa je veoma bitna u trudnoći. Folna kiselina je važna u stvaranju crvenih krvnih zrnaca koje telom prenose kiseonik i u stvaranju ćelija koje oblažu sluznicu.
Prema rezultatima najnovijeg istraživanja, aminokiseline i minerali prisutni u šparglama mogu da olakšaju simptome mamurluka. Kako biste izlečili mamurluk pijte mnogo vode i jedite špargle, preporuke su stručnjaka.
Ova višegodišnja zeljasta biljka ima malo kalorija, a mnogo vlakana koje će vas zasititi. Ishrana bogata vlaknima snižava nivo holesterola i šećera u krvi, a pomaže i u mršavljenju.
Autor: nsuzivo.rs