ISLAND: Praktično iskorenjeni alkoholizam “roditeljskom patrolom” i “policijskim časom”

       
Foto: AP News

U deset sati uveče u islandskom Rejkjaviku umesto tinejdžera, u pohod kreće “Roditeljska patrola”- stižu na omiljeno igaralište u predgrađu grada, a tinejdžeri proveravaju koliko je sati na svojim mobilnima jer se približava “policijski čas.

Ova roditeljska šetnja samo je jedan od mnogo uspešnih koraka u borbi protiv konzumiranja alkohola kod maloletnika. Usredsređeni na lokalnu zajednicu, promovisanje više muzičkih i sportskih mogućnosti za studente, ova država je praktično iskorenila tinejdžersku kulturu ispijanja alkoloha i pušenja cigareta. Islandski tinejdžeri danas imaju jednu od najnižih stopa zloupotrebe opojnih droga u Evropi.

“Ključ uspeha je stvaranje zdravih zajednica i samim tim, dobijanje zdravih pojedinaca”, kaže Inga Dora Sigfusdotir, profesorka sociologije koja je pokrenula program “Mladi Islanda”. Govori da je tajna u tome da mladi ljudi budu zaposleni, a roditelji angažovani.

Grupa roditelja koja patrolira, šeta praznim parkiralištima i prolazi poznatim tinejdžerskim okupljalištima.

Deca mlađa od 12 godina ne smeju da budu napolju nakon 20 sati bez roditelja. Oni od 13 do 16 godina, smeju biti do 22 časa, a tokom leta, kada nema škole, “rok” se produžuje za dva sata.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: