Foto: PopSugar

U istraživanju koje je vodila dr Samanta Džoel sa Univerziteta Vestern u Kanadi, učestvovalo je preko 85 stručnjaka. 

Proučeni su podaci iz 43 odvojena istraživanja u kojima je bilo preko 11.000 ljubavnih parova iz Kanade, SAD-a, Novog Zelanda, Holandije, Izraela i Švajcarske.

Ovih 5 faktora su, čini se, najvažniji:

1. Poverenje

“Ovde se radi o tome da ste sigurni kako je partner uz vas na duge staze. To je nešto što je na vrhu popisa važnih za srećnu vezu. Naime, nema smisla ići dalje sa bilo čime u vezi, ako ta važna pretpostavka nije zadovoljena. Ne možete očekivati napredak veze ako niste sigurni želi li vaš partner uopšte da bude u ozbiljnoj vezi”, kaže klinički psiholog Geri Braun, koji je pre pet godina dobio nagradu za najboljeg bračnog terapeuta. “Nemojte pretpostavljati da vaš partner zna kako kakva su vaša osećanja prema njemu, već se potrudite da mu iskreno kažete. Pokažite da ga volite i cenite vaš ljubavni odnos. Partneri u vezi se moraju osećati voljeno”.

2. Zahvalnost

“U ljudskoj prirodi je da se osećate cenjeno i vredno, pa je sasvim normalno da to traže i očekuju od partnera. Iz iskustva znam da previše parova biva uhvaćeno u zamku osećaja tipa ‘Ne treba pokazati zahvalnost prema svom partneru’, ali ne postoji prekomerna doza iskazivanja zahvalnosti, pogotovo ako se radi o ljudima koji su vam najbliži“, objašnjava ovaj terapeut.

Važno je imati na umu da se partner ne sme uzimati zdravo za gotovo, kao tu je i nema potrebe truditi se previše ni pokazivati emocije. To je pogrešno i ne doprinosi boljitku veze.

Foto: Ikigai Living

3. Romantika i seks

Braun napominje kako se pod zadovoljavajućim seksualnim životom smatra kvalitet, a ne kvantitet.

“Dakle, jedno sjajno vođenje ljubavi nedeljno može biti bolje za vezu od svakodnevnog brzinskog seksa. Ali, naravno, sve ipak zavisi od toga šta partneri traže u seksualnom životu. Ono što je nekom normalno, drugom nije, pa sarađujte i gradite svoje ‘normalno’. Neka vam to bude prioritet.”

4. Nesebičnost

“Najbolji odnosi su oni u kojima je svakoj osobi više stalo do sreće druge strane nego do lične. To ne znači postati mučenik i usrećivati partnera na račun svojih potreba, već to znači imati nesebičan stav u vezi”, ističe Braun. “Razgovarajte i redovno obraćajte pažnju kako biste videli da li je partner zaista srećan. Podstaknite ga da bude iskren i kaže šta ga eventualno sputava u osećaju sreće.”

5. Zdrava svađa

“Većina ljudi se s vremena na vreme posvađa, tako da recept uspešne veze nije u izbegavanju sukoba, već u razvijanju zdravih načina za rešavanje sukoba. Cilj rešavanja sukoba uvek treba biti razumevanje, a ne ‘pobeda’. Svađanje samo zbog svađanja ili zbog dokazivanja da ste u pravu ili pak ponižavanja partnera, otrovno je i zatrovaće vaš odnos brže nego gotovo sve druge situacije”, objašnjava.“Svaki par mora pronaći zdrav način rešavanja sukoba koji im najbolje odgovara. Ako niste sigurni koji je to ‘pravi, zdravi način’, pokušajte da pročitate neku knjigu o toj temi, razgovarajte s ljudima čijem odnosu se divite ili zakažite nekoliko sastanaka sa savetnikom za ljubavne odnose.”

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments