Foto: New York Post

Koliko puta ste kao deca u školskom dvorištu igrali papir-kamen-makaze da biste odlučili kojoj ekipi će najbolji igrač fudbala da pripadne? Ili, ko će ove nedelje izbacivati smeće? Naučnici kažu da ova, naizgled, dečja igra, više ima veze sa psihologijom, nego sa šansom.

Za istraživački rad, naučnici sa Džeđang univerziteta u Kini, uzeli su 360 učenika da odigraju 300 rundi igre papir-kamen-makaze, a pobednik svakog kruga dobijao je novčanu nagradu. Istraživači su posmatrali svaki krug, tražeći statističke tragove i obrasce za pobedu u igri.

Foto: wikiHow

Šta su otkrili?

Igrači koji su pobedili u prvom krugu igre imali su tendenciju da ponove isti obrazac poteza u narednim rundama. Igrači koji su izgubili, prebacivali su u “smeru kretanja kazaljke na satu” (prelazeći sa kamena na papir, papira na makaze ili makaze na kamen).

Ako igrač izgubi rundu “nudeći” kamen, veća je verovatnoća da će sledeći put igrati papir. Ako pobedi “nudeći” kamen, verovatnije je da će ga opet igrati.

Da biste pobedili, samo obratite pažnju na ono što je vaš protivnik upravo odigrao. Tada možete da predvidite koji će njegov naredni korak biti i igrajte sa potezom koji ga može pobediti.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments