Foto: Greg Dupree, Props Christine Keely, Food Chelsea Zimmer
Kombinacija namirnica koju odlučimo da konzumiramo nedeljno ima veliku moć nad našim organizmom, ali utiče i na to kako ćemo se osećati u budućnosti. Ako odlučite da uvedete ovih pet namirnica u nedeljnu ishranu, učinićete veliku usligu za budućnost vašeg zdravlja.

Treba jesti brokoli i slično povrće što češće. Mnoga istraživanja su pokazala da sulforafan, koji se nalazi u brokoliju, karfiolu, kelju i kupusu, može uništiti ćelije raka. Dakle, konzumiranje brokolija nekoliko puta nedeljno smanjuje rizik od raka prostate, dojke, pluća, kože i želuca.

Spanać je izvor luteina i zeaksantina, dva karotenoida za koje je dokazano da smanjuju rizik od raka dojke. Takođe je bogat folatima koji jačaju DNK i vitaminom B koji je neophodan za trudnice.

Važno je pomenuti pasulj jer ne sadrži nezdrave masti. To je jedan od razloga zašto je velika studija objavljena u JAMA International Medicine otkrila da ljudi koji su jeli pasulj najmanje četiri puta nedeljno imaju 22 procenta manji rizik od srčanih bolesti od onih kojega jeli ređe.

nsuzivo.rs
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments