Foto: Getty Images

Novo istraživanje američkih stručnjaka sa Univerziteta Kolumbija u Njujorku pokazalo je da svi oblici sedenja nemaju jednako štetan učinak na zdravlje srca i da su uočili razliku između radno-okupacijskog sedenja i onog kod kuće gde sedimo ispred TV-a.

I sami naučnici su se iznenadili kada su otkrili da je vreme koje neko provede sedeći na kauču kod kuće i gledajući TV povezanije s većim rizikom od razvoja srčanih bolesti od sedenja na poslu.

U osmogodišnjem istraživanju su analizirali podatke prikupljene od 3592 učesnika istraživanja. Podaci su uključivali informacije o tome koliko vremena provode sedeći na poslu i koliko vremena provode gledajući televiziju u odnosu na vežbanje u slobodno vreme.

Profesor Kit Diaz i njegove kolege su ustanovili da je kod svih onih koji su odgovorili da su svakodnevno pred televizorom provodili četiri ili više sati, rizik od razvoja kardiovaskularnih problema i prerane smrti bio za 50 posto veći u poređenju s pojedincima koji su dnevno ispred TV-a sedeli dva sata i manje.

“Većina ljudi ima običaj dugo da sedi na kauču pred televizorom i pritom se uopšte ne pomera, a kamoli ustane. Na poslu ipak povremeno ustanemo od stola”, kaže dr Diaz. “Ako ste navikli da svakodnevno gledate TV više od četiri sata, trebalo bi dva do tri puta nedeljno intenzivno vežbati. Sveukupno je to 150 minuta”, savetuje Diaz i dodaje da kada dođemo sa posla, ne “zalegnemo u kauč”.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments