Foto: YaleE360

U studiji Univerziteta u Vermontu, istraživači su pokušali da prikažu kako je pandemija korona virusa promenila naš odnos prema prirodi i da li je uticala na količinu vremena koje provodimo na otvorenom.

U istraživanju je učestvovalo 400 ljudi, a pokazalo je da mnogi od marta ove godine u prirodi provode više vremena nego ranije, ali i da čak 26 posto ljudi do nedavno nije dobro poznavalo mesta i kraj u kojima žive, jer pre pandemije nisu šetali ni po najbližim parkovima.

U drugom istraživanju istog univerziteta, od 3.200 ispitanika se tražilo da uz pomoć pitanja s više ponuđenih odgovora opišu svoja nedavna iskustva boravka u prirodi, a ono je pokazalo da su se aktivnosti na otvorenom od početka pandemije znatno povećale.

Foto: DNA India

Najpopularnije među njima su, kako kažu ispitivanja, baštovanstvo, posmatranje divljih životinja, šetnja i opuštanje u prirodi, a 59 posto ispitanika reklo je da im je boravak u prirodi u vreme pandemije pomogao i zdravstveno, najviše da održe svoje mentalno zdravlje.

-Ove dve studije zajedno mogle bi biti uverljiv dokaz za to koliko boravak u prirodi utiče na mentalno zdravlje- rekli su autori studija.

nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments