Foto: Cleveland Clinic Health Essentials

Škola je institucija koja je direktno uključena u socijalizaciju dece, ali neka deca teže sklapaju prijateljstva od ostale.

Škole su više uključene u sekundarnu socijalizaciju (razvoj znanja i veština). Ali, se u njima događaju i značajne količine primarne socijalizacije, uključujući vrednosti, motivaciju i samopouzdanje.

Polazak u školu za neku decu može predstavljati problem, zato što se susreću s dvadesetak ili više dece s kojima svakodnevno provode većinu dana. Dete shvata da nije isto kao i ostala deca i da se ponekad treba prilagoditi svom okruženju. Prihvatanje lične i tuđe različitosti detetu stvara probleme, posebno ako nije uspelo dovoljno da razvije svoje socijalne veštine.

Nekoj deci sklapanje drugarstava predstavlja veliku poteškoću posebno ako su prethodno trpeli odbacivanja ili okrutnost od druge dece. Takva deca se često povlače u sigurnost doma i porodice, pa odbijaju upoznavanja s drugom decom. Odlazak u školu im može predstavljati problem, a ako niko ne reaguje na ove poteškoće problemi poput straha od škole i drugih ljudi, depresije itd.

Postoje brojne studije koje povezuju kvalitetno prijateljstvo tokom školske dobi i kasniji kvalitet odnosa u odrasloj dobi. Sklapanje prijateljstava u ranim godinama čini model društvenih interakcija koje se protežu tokom celog života. Ova činjenica postaje još važnija kada se uzmu u obzir i istraživanja koja potvrđuju negativan uticaj nedostatka prijateljstava na psihičko zdravlje u detinjstvu, adolescenciji i odrasloj dobi.

Ako dete uopšte nema prijatelja u školi, moguće je da je u pitanju neki drugi problem. Mnoga deca danas imaju strah od odbacivanja. Dete koje nema prijatelja u razredu se svakodnevno dovodi u neprijatne situacije- samo sedi u klupi, nema prijatelje za male velike odmore, itd. Sve te situacije mogu podsticati i pogoršavati brojne simptome ozbiljnih psihičkih stanja kao što su depresija i stres.

Roditelji bi u ovakvim situacijama svakako trebalo da reaguju i potražiti mišljenje učitelja i školskog psihologa kako bi videli o čemu je reč. Ponekad dete ne želi da prizna roditeljima da nema prijatelje kako ne bi izneverilo njihova očekivanja.

U takvim situacijama pomozite detetu:

  • razgovarajte s detetom o problemima s kojima se susreće- budite strpljivi i nemojte nagliti sa zaključcima,
  • izgradite odnos poverenja s detetom- dajte mu do znanja da vam može verovati,
  • potražite mišljenje druge dece u školi- pitajte šta druga deca misle o njegovom ponašanju, odnosno zašto dete nema prijatelja,
  • poučite dete socijalnim veštinama- mnoga deca ne znaju kako pristupiti drugoj, kako se upoznati i kako održavati prijateljstvo,
  • podstičite druženje deteta s drugom decom i van škole,
  • pre nego što reagujete, setite se s kojim problemima ste se vi susretali u školskom dobu.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments