Izletište Grza: Destinacija za putovanje sa društvom

       

Tragajući za novim, neistraženim predelima Srbije koje bismo mogli vama da predstavimo, došli smo do neverovatnih fotografija iz okoline Paraćina. Netaknuta priroda, i ne toliko promovisana destinacija za jednodnevni izlet, ali i višednevni odmor – izvor reke Grze sa okolinom. Istražili smo područje u blizini, i shvatili da je ovo jedno od magičnijih mesta koje smo videli.

Kada se sa Auto-puta Beograd – Niš odvojite na magistralni put Paraćin-Zaječar, nakon sedamnaestog kilometra od Paraćina nailazite na skretanje ka izletištu Grza. Na samo 17 km od Paraćina, 63 km od Zaječara, 97 km od Niša, 173 km od Beograda i 247 km od
Novog Sada, možete pronaći ova raj. 

Retko gde ćete naći takvu neverovatnu prirodu, osveženje od gradske vreve kao u podnožju Južnog Kučaja na izvoru reke Grze. Grza je reka u istočnoj Srbiji duga 23 km. Nastaje od reka Ivanštice (Gornje Grze) i Velike Čestobrodice, između turističkog naselja Grza i sela Izvor. Reka Grza je leva pritoka reke Crnice, koja protiče kroz Paraćin i zapadno od grada se uliva u Veliku Moravu.
Grza ima neverovatnu zelenkastu boju i nakon vrela koje čine brojne prelepe kaskade, voda u nastavku toka formira gornje i donje jezero. Sa dva kristalno čista jezera na nadmorskoj visini od 500 m predstavlja oazu za pecaroše jer je bogata potočnom i kalifornijskom pastrmkom.Voda je veoma čista i hladna. Ovaj prelepi park prirode, dovoljno je uređen za prijatan boravak svih posetilaca – od najmlađih do najstarijih. Uz gornje jezero sa svih strana, kao i uz samo vrelo, napravljene su brojne klupe i stolovi koji obezbeđuju prostor za odmor i uživanje u prirodnim lepotama.

Svuda su postavljene oznake, koje posetiocima daju dovoljno informacija. Staze su lepo uređene i obezbeđene. Označene su staze koje vode do vidikovaca i manje pećine, sa minutažom koja je potrebna da se do tih lokacija i dođe.


Ukoliko planirate da na izletu sami organizujete ručak, i napravite ribu ili meso na roštilju, uz reku Grzu imaćete za to savršen ambijent. Obrok spreman na obali, uz žubor vode i netaknutu prirodu će svakako biti poseban.
Ukoliko ipak više volite da uživate u tome da neko za vas sprema hranu, na svega 4 km od Donjeg jezera se nalazi Hotel Koliba. Sjajno mesto na kome možete napraviti pauzu za ručak ili kafu. Restoran ima veliku ponudu hrane, po prihvatljivim cenama.

Hotel Koliba

Hotel Koliba na Grzi ima bogatu i uspešnu prošlost u pogledu turizma i ugostiteljstva. Marta 2003. godine Koliba je privatizovana i počela je generalna rekonstrukcija postojećih smeštajnih kapaciteta i izgradnja novih. Hotel Koliba sada ima restoran kapaciteta 700 mesta, smeštaj sa preko 100 ležajeva u dvokrevetnim, trokrevetnim i višekrevetnim sobama ,aperitiv salu, kafe-bar sa kaminom i zimskom baštom u staklu, salon zabave…. Koliba raspolaže sa 29 soba i dva apartmana.

U okviru restoran sale je i konferencijska sala pogodna za održavanje seminara, radnih sastanaka i prezentacija, koja je opremljena video bimom i kompjuterom. U sklopu Kolibe je i učionica opremljena neophodnim učilima za decu i odrasle, tako da je pogodna za rekreativnu nastavu i nastavu u prirodi. Sam kompleks sadrži veliki sportski travnati teren, terene za košarku, mali fudbal, odbojku, otvoreni bazen, a u blizini se nalaze i sprave za igru dece (klackalice, tobogani, ljuljaške…). U planu je i opremanje teretane. Na taj način zaokružiće se svi potrebni uslovi za boravak sportista i dece svih uzrasta koji je izuzetno bogat sadržajem.

Južni Kučaj
Područje planine “Južni Kučaj”, kome i izletište Grza okruženo je brojnim prirodnim retkostima, kao što su Resavska pećina, klisure reka Resave i Suvaje, vodopad Lisine. Ovde možete videti i veverice, zečeve, puhove, lisice i srne, čak u gustoj Kučajskoj šumi na većoj nadmorskoj visini i vuka. Do skoro je Kučaj bio meka za lov ali sada je proglašen rezervatom. Pored prirodnih Južni Kučaj obiluje i brojnim kulturno-istorijskim vrednostima koji se nalaze u ovom području, među kojima su najpoznatiji manastiri Manasija i Ravanica. U blizini Grze je takođe i izletište Sisevac, pored Senjskog rudnika u kome izvire reka Crnica. U Sisevcu se nalazi i srednjevekovnim manastir Sv. Sisoje. Na samo 25 kiometara od Grze je i prelepa planina Rtanj.

Manastir sv. Petka

Na putu za Istočnu Srbiju prema Čestobrodici, pre skretanja ka izletištu od Paraćina nalazi se selo Izvor koje je poznato po tome jer se ovde nalazi manastir Sveta Petka Izvorska. To je manastir koji potiče iz 13 veka, i čija crkva je, po slabo sačuvanom predanju najverovatnije, zadužbina Musića Stevana, sestrića knez Lazara. Za ovaj manastir se veruje da je 1389. pobožna knjeginja Milica posle puta u Carigrad prenela mošti prepodobne Petke Paraskeve iz Vidina u Srbiju, pa su tom prilikom svete mošti bile duže položene u manastiru u selu Izvoru. Manastirska crkva je zidana u srpsko vizantijskom stilu, sa prostranim naosom i oltarom, sa dva osmostrana kubeta u svodu, sa veoma živopisnim ikonostasom.

Postoji mogućnost obilaska etno – sela Krivi Vir poznatog po čuvenom “Krivovirskom kačkavalju” i ostalim mlečnim proizvodima, kao i obilazak manastira Pokrova Presvete Bogorodice u selu Lešje.
Manastir je lociran desetak kilometara jugoistočno od Paraćina. Potiče iz srednjeg veka, ali je njegov nastanak teško bliže odrediti. Manastirska crkva je iz sredine XIV veka i predstavlja najstariju građevinu tog tipa u Pomoravlju. Njeni temelji su otkriveni 1923. godine, na obroncima planine Baba, smešteni na omanjoj zaravni, zaštićenoj oštrim stenama sa istočne strane. Na njenim ruševinama je početkom XXI veka podignuta nova crkva, tako da je Lešje danas aktivan i veoma lepo uređen ženski manastir.
Ruševine manastira Presvete Bogorodice su proglašene Spomenikom kulture od velikog značaja i danas se nalaze pod zaštitom Republike Srbije, u sklopu zaštićene spomeničke celine Petruška oblast.

Pred Vama je jedna destinacija koje je idealna za praznike koji nam se bliže, zajedno sa lepim vremenom postajemo aktivniji i sa više volje i želje za putovanjem i upoznavanjem lepota naše zemlje.

Autor: Jovana Filipović

Komentari: