Foto: Food & Wine Magazine

Radi se o sorti dobijenoj ukrštanjem sorti jabuka Honeycrisp i Enterprise, a prvi put je uzgojena na državnom univerzitetu Vašington 1997. godine.

Nova sorta nazvana je Cosmic Crisp, a naučnici su je razvijali dve decenije i koja bi navodno u frižideru trebalo da traje do godinu dana, piše BBC.

U uzgoj nove “čvrste, hrskave i sočne” jabuke, uloženo je 10 miliona dolara, a ekskluzivno pravo za uzgoj u narednih deset godina dobili su voćari u američkoj saveznoj državi Vašington.

“Radi se o vrlo hrskavoj jabuci, relativno je čvrsta i ima dobar odnos slatkoće i oporosti, a i vrlo je sočna. Sporo se kvari, a u frižideru zadržava odličan kvalitet, čak 10 do 12 meseci”, rekla je Kejt Evans, jedna od vođa programa uzgoja jabuka na univerzitetu.

Autor: nsuzivo.rs

 

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments