Jagode spadaju među najzdravije namirnice

       
Foto: CNN.com

Portal Real Simple piše da su jagode jedna od najzdravijih namirnica koje možete jesti, jer obiluju vitamina i imaju mnogobrojne pozitivne uticaje na zdravlje. 

Još su antički Rimljani smatrali da jagode imaju moćna dejstva po zdravlje čoveka. Koristili su ih za lečenje depresije, suvog grla i groznice.

Jagode sadrži više vitamina C nego bilo koje citrusno voće. Vitamin C je antioksidans koji čuva ćelije od oštećenja, igra važnu ulogu u imunom sistemu i pomaže telu da upija gvožđe.

Ova skrivenosemenica iz porodica ruža (zato imaju i lep miris) je takođe puna fitohemikalija, odnosno nutritivnim i hemijskim komponentama u voću i povrću, a oni su odlični antioksidansi.

Foto: Heeman’s

Na svakoj jagodi u proseku ima 200 semenki i one su jedino voće koje ima semenke u sebi.

Jagode su takođe veoma hranljive za naše srce i smanjuju loš holesterol u krvi. Ona obiluje i kalijumom, koji je isto tako bitan za srce, jer može da reguliše krvni pritisak.

Poznata je i kao veliki alergen, pa treba biti pažljiv sa njom. Ne preporučuje se deci do dve godine, a neki pedijatri ne preporučuju do čak treće godine. Može doći do pojave osipa, natečenosti i u najgorem slučaju gušenja, koji može dovesti do smrti.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments