Slatka priča radionice slatkiša “Janović” iz Sombora počinje davne 1911. godine kada Ištvan Janović sa svojom suprugom osniva porodičnu radnju za pravljenje proizvoda od meda, šećera i voska.

Porodična radnja opstala je do danas, ceo vek nakon početka. Smenilo se više generacija, a za portal NS Uzivo sa mnom je razgovarala praunuka Ištvana Janovića, Agneza Janović.

Lizalica iz radionice “Janović”

“Naše lizalice se prodaju širom Evrope”

“Moj otac, Stevan Janović je četvrta generacija u ovom “slatkom biznisu”. Pod njegovim i maminim vođstvom je samostalna zanatska radnja “Janović”, prerasla u moderan pogon za pravljenje slatkiša, uspevši da zadrže tradicionalne recepte i ručni rad po kome smo poznati. Naše lizalice se prodaju širom Evrope, koja zna da ceni i prepozna kvalitet”, počinje Agneza priču.

“Janović” žele bombone

Porodica Janović se trudi da održi tradiciju i vrednosti koje krase njihovu radionicu.

“Naš posao spada u stare zanate, što dokazuje i sertifikat izdat od strane Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja. Mislim da ne možete da se bavite starim zanatom, a da nemate poštovanja prema tradiciji i ljudima koji su vam to znanje preneli. Naš posao se ne uči u školama, uči se šegrtovanjem”, nastavlja Agneza, koja je završila Fakultet političkih nauka u Beogradu i dodaje da su ona i sestre provodile dane u radionici, te da ne postoji prečica do cilja.

Bombone “Janović”

U ponudi su različite vrste svilenih i tvrdih bombona, žele bombona, lizalica, medenjaka, a najpoznatije su takozvane “Luše” ili Krivi štapovi lizalice. Takođe, tu su i liciderska srca, koje radionica “Janović” radi po narudžbinama.

“Liciderska srca se obično naručuju za svadbe i rođendane, kao pokloni gostima. I to je dokaz da je tradicija uspela da se pomiri sa modernim vremenima i nađe svoj put. Medenjake pravimo obično pred Božić, što naši kupci znaju i već godinama unazad se veoma brzo rasprodaju.”

Božićni medenjaci radionice “Janović”

Radionicu slatkiša “Janović” posebnom čini odnos prema poslu, trud koji ulažu u proizvode, da bi nas vratili u neka prošla, romantična vremena i detinjstvo obeleženo kišobran lizalicama i “Lušama”.

Autor: Ivona Karan

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments