Japanci su najdugovečniji narod i to zbog svoje ishrane

       

Riba je gotovo najzastupljenija namirnica u ishrani Japanaca. Zdravstvene prednosti unosa ribe dobro su poznate. 

Japanci unose široku lepezu namirnica koje njihova tela obogaćuju proteinima. Njihova tradicionalna dijeta uključuje unos proteina iz biljnih namirnica poput tofua, jaja, soje, ribe, leguma i mesa.

Japanci slede zlatno pravilo da je povrće temelj dobre ishrane. Pripremaju povrće na sve moguće načine i tako izbegavaju zasićenje i dosadu. Jedu otprilike 5 puta više povrća od ostatka sveta, a u jelima se često nađu brokoli, kelj, kupus, alge, prokelj…

Zapadanjaci zaziru od bele riže, a najčešći argument je da je beli pirinač siromašan nutrijentima. Međutim, sadrži i gvožđe, vitamin B, folnu kiselinu i ostale vredni nutrijenti. Upravo je bela riža dobra za probavni sastav.

Komentari: