Foto: British GQ

Mari Kondo je poznata savetnica za organizaciju, autorka četiri knjige o organizovanju i voditeljka emisije. Prepoznatljiva po svom osmehu, Mari Kondo pomaže ljudima širom sveta svojim savetima da što jednostavnije organizuju svoj životni prostor.

U saradnji s profesorom poslovne škole Skotom Sonenšajnom je objavila knjigu koja je izašla u aprilu, pod nazivom ‘Radost na poslu: Organizovanje profesionalnog života’.

“Pre nego što počnete s pospremanjem, važno je zamisliti svoj idealan način života- vrstu života koji želite da vode nakon što završi vaš festival spremanja. Ovom vežbom podstičem ljude da vizualizuju kako žele da provode vreme. To isto možete učiniti i kada je u pitanju ‘pospremanje’ finansija”, ističe Kondo.

Na prvom mestu treba razmisliti o tome kako želite da potrošite svoj novac, a onda zapišete trenutne troškove i pogledajte kako se vaša potrošnja podudara s vašom vizijom. Svoje finansije morate organizovati po kategorijama za sveobuhvatan prikaz. Bez obzira na vaše finansijske ciljeve, ako imate jasne vizije za budućnost, ali i realno shvatanje sadašnje situacije, može vam pomoći da bolje odlučite.

Foto: Brave Saver

Kada primite platu, prvo sastavite listu šta sve treba platiti. Ostatak para rasporedite tako da vam na kraju ostane određena svota koju stavljate sa strane. Ako imate dugove, napravite popis svih dugovanja i plan otplate kojeg se treba držati bez pogovora.

Šoping stvara nalete sreće. Ali, Kondo savetuje da pre kupovine postavite nekoliko pitanja- ‘Za šta ću to koristiti? Kada i koliko često?’.

Autor: nsuzivo.rs
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments