Japanski način odgajanja dece

       
Foto: The Healthy

Glavno pravilo kaže da dete može da radi šta želi do pete godine. Stranci to često vide kao nedostatak discipline. Ali, Japanci smatraju da ovaj princip omogućava deci da znaju da su dobra.

Snažna veza između mame i deteta

U Japanu je veza majke i deteta jaka. Spavaju zajedno, a majke uvek vode svoju decu sa sobom. Taj odnos je duboko emocionalan: majke prihvataju sve što deca rade i njihova deca su savršena u njihovim očima.

Pozitivni stavovi roditelja

Istraživanje koje su sproveli američki i japanski naučnici dokazuje da postoji veze između ovakvog odgajanja i dečjeg ponašanja. Istraživači tvrde da pozitivni stavovi roditelja smanjuju rizik od problematičnog ponašanja kod dece i poboljšavaju ponašanje dece s poremećajima u razvoju.

Foto: Psychology Benefits Society

Disciplina

U prvoj fazi roditelji daju bezuslovnu ljubav i brinu se o deci. U drugoj fazi, njihova ljubav je još uvek tu, ali dete uči da živi po pravilima društva. Budući da je veza između majke i deteta jaka, dete će uraditi sve kako ne bi uznemirilo mamu. U trećoj fazi dete postaje punopravni član društva.

Porodica je veoma važna

Japanci misle da deca ne bi trebalo da idu u vrtić do treće godine. Roditelji obično ne traže od deda i baba da čuvaju decu i nemaju dadilje. Ali deca provode mnogo vremena s rodbinom. Odnosi u porodici su topli i brižni.

Roditelji su uzori

Naučnici su uradili eksperiment sa evropskim i japanskim mamama. Od njih se tražilo da izgrade piramidu. Japanske mame samostalno su izgradile piramidu i potom zamolile svoju decu da je naprave. Ako deca nisu uspela u tome, opet su je gradile.

Mame iz Evrope objasnile su kako sagraditi piramidu i molile su decu da pokušaju. Tako su majke iz Japana sledile pravilo “učini što i ja”, a majke iz Evrope nisu bile primer.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments