Foto: Washington Examiner

Džesika Ofr, mama četiri kćerke, izdvojila je 7 najčešćih rečenica koje nove mame čuju, ali i predloge odgovora i reakcija s obzirom da je kroz slične situacije prošla mnogo puta. 

1. “Da li je dobra beba?”– Oprostite, postoje li zle ili loše bebe? Opšte je poznato da novorođenim bebama treba malo vremena da se prilagode novom životu van majčinog stomaka, tako da ovo pitanje nema smisla. Kad te neko pita slično pitanje, savršen odgovor je: “Nisu li sve bebe pravi blagoslov?”.

2. “Da li spava?”– Moj predlog je da samo preskočite dijalog i bacite se direktno na odgovor: “Da, skroz!”. Ovim odgovorom možeš se poštedeti objašnjavanja da je za novorođenče potpuno normalno da ne prespava celu noć i da je buđenje tokom noći zapravo biološki imperativ za rast i razvoj bebe. Takođe, možeš se poštedeti slušanja o svim vrstama čarobnih rešenja za ‘probleme’ koji će se ionako s vremenom sami od sebe rešiti.


3. “Koliko često jede?”–  Istina je da zaista nije važno koliko često novorođenče jede. Dok god beba ima neograničen pristup mleku kojim ga hraniš, sve je dobro. Jednostavan odgovor: “Koliko god joj je potrebno.

4. “Mogu li je zagrliti?”- Nekad me je vređalo uobičajeno očekivanje da bih tako olako predala svoju novorođenu bebu bilo kome, pa sam jednostavno napolju držala bebu u nosiljci. Na taj način su ljudi bili zadovoljni da se dive bebi iz pristojne udaljenosti. S druge strane, ako poželite pauzu, sama ćeš je predati u nečije naručje.

5. “Cenićeš te trenutke”– Da, možda hoćeš. Međutim, ako je tvoja beba nervozna, uopšte ne spava i slično- tada nije sve tako veličanstveno i ne treba ceniti te trenutke i u potpunosti je normalno da jedva čekaš da prođu.

Foto: Channel Mum

6. “Pazi da ne stvoriš neke loše navike.”- Uvek mi je ovo bila zabavna rečenica, jer izgleda da postoji to pogrešno shvatanje da su bebe u svojoj srži majstorski manipulatori koji jedva čekaju da njeni ranjivi, lakoverni roditelji podbace u svojim trikovima. Ozbiljno? Novorođene bebe i njihovo ponašanje je instinktivno urođeno, pod uticajem njihove individualne ličnosti i bioloških potreba. “Jednostavno ću raditi ono što se čini ispravnim za nas”, odgovor je koji sam davala, u kombinaciji sa određenim izrazima lica i očitim kotrljanjem očiju.

7. “Spavaj kada i beba spava.”- Ovo je najčešća rečenica koju sam slušala sa svojom prvom kćerkom. Genijalna ideja, zar ne? Međutim, ne tako praktična. Ponekad kada beba spava, nemaš drugog izbora nego i da sama spavaš, jer bukvalno ne možeš više da gledaš od umora. Ali, ponekad je lepo raditi i druge stvari kada beba spava, poput odlaska u wc, tuširanja, jedenja poštenog obroka s obe ruke, gledanja serije, jer sada trenutno možeš. Ipak, jedna moja kapljica mudrosti za kraj: šta god da radiš, nemoj raditi kućne poslove dok beba spava. Uvek će biti još kućnih poslova koje treba uraditi i zato nemoj trošiti svoje dragoceno vreme radeći nešto što ionako ne možeš dostići. Čokolada i ležanje na kauču uz omiljenu seriju jednako je kućanim poslovima u ovim trenucima. Ozbiljno.

Autor: nsuzivo.rs

 

 

 

 

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments