Foto: Healthline

Mnoge jesenje namirnice su važne za zdravlje najvažnijeg mišića u našem telu koji neprestano radi- srce. Čitajte dalje kako biste videli koje namirnice treba uključiti u svoju ishranu.

Grožđe

Grožđe sadrži kombinaciju korisnih antioksidanata i drugih polifenola, uključujući flavonoide, koji igraju veliku ulogu u zdravlju srca. Ono vam može biti osvežavajuća i zdrava užina u bilo koje doba dana, a može se koristiti i za smuti, salate ili kaše.

Bundeva

Bundeva je bogata kalijumom, mineralom važnim za naše srce. Od nje možete napraviti pire, pitu, ovsenu kašu, kifle, mogućnosti su razne, ukusne i pre svega, zdrave!

Foto: SNAP-Ed Connection- USDA

Jabuke

Studije su potvrdile da svakodnevno unošenje jabuka može pomoći u snižavanju holesterola i drugih markera povezanih sa bolestima srca. Rastvorljiva vlakna u ovom voću- pektin- su komponenta koja je odgovorna za snižavanje holesterola. Ona blokira holesterol u našim crevima i podstiče telo da ga koristi umesto da ga skladišti.

Kelj

Ova namirnica se spominje još u antičkom Rimu. Odličan je za zdravlje očiju, sadrži veliku količinu kalcijuma. Iako kalcijum uglavnom spominjemo kada je zdravlje kostiju u pitanju, on je izuzetno važan i za naše srce. On pomaže u regulaciji krvnog pristiska, a igra ulogu i u upravljanju telesnom težinom. Takođe, pomaže i u radu štitne žlezde.

Foto: Zenski magazin

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments