Jesenji dodatak jelu: Pečurke

       
Foto: Medical News Today

U istraživanju objavljenom u časopisu Experimental Biology and Medicine testirano je pet vrsta- šitake, šampinjoni, portabela, bukovača i beli šampinjoni, i otkriveno da “značajno potiskuju” rast i razmnožavanje ćelija karcinoma sugerišući da “obične i posebne pečurke mogu biti zaštita kod raka dojke”.

Šitake pečurke; foto: www.britannica.com

Pečurke ne sadrže holesterol, ali su dobar izvor hitina i vlakana koji snižavaju holesterol. Bukovače snižavaju holesterol. Šitake sadrže materije koji pomažu jetri da obradi holesterol i ukloni ga iz krvotoka, objašnjava Endru Veil, osnivač i direktor Arizona Centra za integrativnu medicinu sa Univerziteta u Arizoni.

One su jedan od retkih izvora vitamina D iz hrane, jer uzgajivači izlažu pečurke malim količinama ultraljubičastog svetla, prenosi WebMD. Šampinjoni imaju visok nivo vitamina D, ali zlatni šampinjoni imaju i visok nivo vitamina B12.

U jednoj studiji, istraživači su otkrili da pečurke imaju veliku količinu dva antioksidansa, ergothioneina i glutationa, koji su povezani sa starenjem.

“Ono što smo otkrili je da su pečurke, bez sumnje, najbolji prehrambeni izvor ova dva antioksidansa zajedno”, rekao je Robert Bilman, profesor emeritus.

Vrganj; foto: Priroda i bilje

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments