JOŠ JEDNA POBEDA VEŠTAČKE INTELIGENCIJE Dečakovi simptomi TRI GODINE zbunjivali 17 lekara, a ChatGPT odmah otkrio dijagnozu (FOTO)

Foto: Pexels

Aleks je imao četiri godine kada je počeo da pati od hroničnog bola. Njegova majka, Kortni, rekla je da će, ako ne uzima lekove protiv bolova svaki dan, imati “gigantske” slomove.

Ubrzo nakon početka njegovog bola, Aleksova ličnost je počela da se menja. Postao je neraspoložen i umoran i počeo je da žvaće stvari i da ima ispade. Aleks je takođe vukao levu nogu kada je hodao i dobio je jake glavobolje.

Kada je Aleks počeo da žvaće stvari, Kortni je pomislila da bi to mogao biti problem sa zubima i odvela Aleksa kod zubara. Doktor je posumnjao da je Aleks škrgutao zubima i uputio porodicu specijalistu, koji je Aleksu stavio ekspander u usta kako bi mu pomogao da bolje diše noću. Iako je u početku izgledalo kao rešenje, pojavilo se više simptoma.

Kada je Kortni primetila da Aleks ne raste, odvela ga je pedijatru, koji je rekao da pandemija negativno utiče na njegov razvoj.

Vodeći Aleksa na brojne preglede kod lekara, Kortni je provela tri godine tražeći odgovore i konsultovala se sa 17 lekara. Konačno, pitala je ChatGPT, za koje je istraživanje pokazalo da može biti tačno do 72 posto vremena u medicinskim dijagnozama. Chatbot se vratio sa sindromom privezane moždine.

Foto: Courtney

Sindrom privezane moždine uzrokuje da se kičmena moždina nenormalno veže za kičmeni kanal, ograničavajući protok krvi kako deca rastu. To dovodi do ukočenosti, bola, slabosti mišića i problema sa kontrolom motora.

Prema Klivlendskoj klinici, simptomi uključuju otežano hodanje, promenjene mrlje na koži, utrnulost u nogama i leđima, jak bol u nogama ili leđima, skoliozu, probleme sa kontrolom bešike i creva i gubitak mišićne mase.

Aleksov slučaj je uzrokovan spina bifidom, koja nastaje kada se kičma koja štiti kičmenu moždinu ne formira i zatvori normalno. Aleks ima najlakši oblik bolesti, spina bifida occulta, što uzrokuje mali razmak u kičmi, ali ne i oštećenje nerva.

Ovaj oblik je teže dijagnostikovati jer je defekt manji i teže uočljiv. Kortni je rekla da Aleksov defekt više liči na mladež na vrhu njegove zadnjice koji niko nije video.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti