Kad neverbalna komunikacija “kaže” više od verbalne

       

Istraživanja upozoravaju na važnost neverbalne komunikacije: slušatelj pamti 10% onog što se govori, 40% kako se govori, a 50% se odnosi na utisak koji ostavlja govornik.

Podsetite se “šta i kako” neverbalno poručujete svom sagovorniku:

  • Dodir- stisak ruke može iskazati saosećanje, toplinu, prijateljstvo, ali treba biti umeren kako ne bi bio pogrešno shvaćen.
  • Govor tela- vrlo kompleksna kategorija. Celi niz detalja o tome kako se drže ruke, kako su prekrštene noge ili kako je sagovornik uspravan govori o nameri, stavu ili raspoloženju. Ruke prekrštene na grudima iskazuju nespremnost da se sagovorniku ili klijentu pomogne, određenu  aroganciju. Iskrivljeno stajanje pokazuje dosadu, manjkanje volje za radom, nasuprot uspravnom stajanju koje se tumači kao poruka energije, dinamike i entuzijazma. Dodirivanje nosa prikrivena je nesigurnost.
  • Glas- sam za sebe govori o polu govornika, raspoloženju, životnoj dobi, zdravstvenom stanju, obrazovanju, pa i o poreklu (lokalni akcenat). Glas je moguće kontrolisati, ton niži od prirodnog ostavlja utisak pouzdanosti, kulture i pažnje. Prijatan glas veoma je važan, a elementi glasa su jasnoća, boja i visina. Glas ne sme biti piskutav, ali ni pretih. Glas treba modelirati kako bi odrazio emocije i dao uverljivost sadržaju. Kultivisani glas implicira kultivisani rečnik.
  • Kontakt pogledom- gledati sagovornika u oči znak je pažnje, pristojnosti i usredsređenosti na sagovornika. Vrludanje pogledom govori o nezainteresovanosti.
  • Lični prostor- je zona, životni prostor svake osobe u koju nepoznate osobe, poslovni partneri, pa tako i gosti ne ulaze. Osoba kojoj se ntko previše približi, odnosno naruši taj prostor, oseća se ugroženom i instinktivno čini korak nazad.
  • Izgled- kada se radi o poslovnoj komunikaciji: izgled zaposlenog govori o poziciju u hijerarhiji organizacije, o stavu prema poslu i prema sagovorniku.
  • Izraz lica- pokazuje stav prema sagovorniku, kolegi ili gostu. Potrebno je izbegavati mrštenje, okretanje ili stiskanje očiju, obešena usta.
  • Ćutnja- može biti vrlo rečita i znakovita. Zavisno od situacije može biti prijatna ili ne, iskazivati stav prema gostu.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: