Čak i najjednostavniji recepti mogu biti drugačiji sa nekoliko začina, može se povećati njihov ukus i hranljive vrednosti. Ali, da li postoji optimalno vreme za dodavanje začina tokom procesa kuvanja i da li pogrešno vreme može da umanji njihove efekte?
Ako koristite tradicionalne začine Indije, poput karija, dodavanje začina u vruće ulje je prvi korak. Ako pravite meso sa karijem ili gulas, dodajte zatim aromatične začine, kao što su beli luk, luk i đumbir.
Svi začini u sebi imaju esencijalna ulja, a da bi se oni oslobodili moraju se prethodno aktivirati toplotom. Kada se zagreju, onda se aroma i ukus oslobađaju.
Kurkuma, na primer, sadrži moćno jedinjenje, koje je ispitivano zbog svojih antioksidativnih i protivupalnih svojstava. Ali, upravo se taj kurkumin ne apsorbuje uvek dobro u organizmu. Kako bi ove osobine bile više dostupne, njih mora aktivirati masnoća i toplota. Drugim rečima, dodavanje kurkume u vruće ulje na početku procesa kuvanja je najbolji način da se obezbedi optimalna ishrana.
Prema jednom istraživanju karanfilić i cimet su uspeli da zadrže svoja antioksidativna svojstva i na visokoj temperaturi, do 185 stepeni. Zato ove začine možete dodati na početku ili u sredini procesa kuvanja. U istoj studiji, na istoj ovoj temperaturi je i muškatni oraščić pokazao porast svoje sposobnosti da se bori protiv slobodnih radikala.
Takođe je pokazano da toplota oslobađa određene minerale, vitamine i antioksidante u procesu kuvanja. Zato je uključivanje začina na početku i kraju procesa kuvanja najsigurnija opcija.
Autor: nsuzivo.rs