Kada je pravo vreme za prvu šetnju sa bebom?

       
Foto: FirstCry Parenting

Bebe bolje napreduju, bolje jedu i spavaju kada su na otvorenom i provode vreme na svežem vazduhu.

Dobijanje svežeg vazduha i sunčeve svetlosti dobro je i za vas i za bebu. Ranije se novorođenčad nisu izvodila napolje pre prvog meseca, a nekada čak i pre 40 dana, ali dok se beba i vi osećate dobro, nema potrebe toliko čekati, navode pedijatri.

U prvih nekoliko meseci bebinog života izbegavaćete gužvu i bučna mesta, pa ćete se radije potruditi da boravite u parkovima ili dvorištu. Što je beba mlađa, to je njen imunološki sistem nezreliji i podložnija je da pokupi mikrobe drugih ljudi u njenom okruženju. Oko trećeg meseca će njen imuni sistem sazreti, a vama će biti malo lakše.

Foto: Simplified Motherhood

Pre nego što izađete, obucite dete u skladu sa vremenskim prilikama. Imajte na umu da kada su visoke temperature ne oblačite previše slojeva bebi, jer je njihova temperatura tela malo veća nego kod odraslih. Za razliku od odraslih, oni nisu u stanju da regulišu temperaturu tela na efikasan način. Ovo je vodič- ako sebi oblačite kratke rukave, novorođenčetu obucite duge, a malo starijim bebama možete kratke rukave. Naravno, pratite njihove reakcije, upozoriće vas plačem ako im je previše vruće.

Kada ste u šetnji preporuke su da bebina kolica ne prekrivate platnenim pelenama, jer protok  vazduha nije dobar. Bebama mlađim od 6 meseci ne bi trebalo da nanosite kremu za sunčanje, pa je tako držite u seni ili im stavite šeširić.

Imajte određeno vreme za šetnju. Neka leti to budu rani jutarnji  ili kasni predvečernji sati, kada nije previše vruće, a zimi je najbolje da to bude oko podneva, jer je tada najoptimalnija temperatura.

Foto: Romper

Kada se vratite kući, obavezno operite ruke bebi. Pravilo je prvo sebi, kako ne biste neke mikrobe prebacili sa sebe na nju. Neki roditelji se osećaju bolje ako okupaju bebu nakon dolaska iz šetnje, šoping centra ili sa izleta.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments