Foto: Healthline

Roditelji, nemojte se hvaliti kako vam je dete prohodalo brzo, a da pre toga nije puzalo- hodanje pre puzanja nije dobro za kičmu i stopala.

Prerano stavljanje deteta u uspravan položaj može biti opasno. Stopala beba nisu u potpunosti razvijena. Mekana hrskavica i mišići koji se tek formiraju mogu se oštetiti. Zato može doći do deformiteta stopala i kolena, a pod težinom tela potkolenice se krive što dovodi do deformiteta kičme.

Korišćenjem sprava, poput dubka, uskraćujemo detetu neophodna iskustava kroz koje treba da prođe u procesu prohodavanja. Dete mora naučiti da se samo podiže u uspravan položaj i da u njemu održava ravnotežu. Deca koja su provela neko vreme u dubku kada prohodaju, često padaju zbog gubitka ravnoteže. Ako pritom nisu prošli kroz fazu puzanja, problem će biti i savladavanje prepreka i najčešće padaju na glavu, jer nisu naučila da se dočekaju na ruke.

Štetnost sprava za hodanje je daleko veća jer suzbijaju prirodan nagon za kretanjem što ometa pravilan psiho-motorni razvoj.

Ne postoji određeno vreme kada dete treba da prohoda, ali se to najčešće događa između 14. i 16. meseca, s tolerancijom i do 4 meseca, što znači da je sve u redu ako dete počne samostalno da hoda s 10 meseci, takođe i ako prohoda u 21. mesecu. Svako dete ima svoj ritam sazrevanja koji treba poštovati i pomoći mu da uspešno savlada sve faze razvoja motorike.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments