Foto: Cache Valley Family Magazine

Da li je i vaše dete đavolak kada je sa vama, a kada ga neko drugi pričuva on je najslađi anđelak na svetu? Imamo i odgovor zašto je tako.

“Gledano biološki, majke zadovoljavaju potrebe dece i deca će potrebu za hranom i ostale bazične potrebe komunicirati s mamom, neretko kroz tantrume. S druge strane, očevi simbolizuju preuzimanje rizika. Zato će deca vrlo retko biti očajna kada su s očevima, jer nije u pitanji ispunjavanje bazičnih, egzistencijalnih potreba”, objašnjava dečja psihološkinja dr En Korvin za portal Bright Side.

Vi ste detetova komfor zona i deca neće pokazati celu paletu emocija ljudima kojima ne veruju. Ako mislite da dete “najgore” izdanje čuva za vas, trebalo da budete počastvovani, jer vam na taj način govori kako vam veruje i da se uz vas oseća sigurno.

Foto: FamilyEducation

Tantrume ne treba doživljavati lično. Pružite detetu vreme i prostor za ispade besa i vodite računa o tome da bude sigurno i da se ne povredi. Ni sebe ni nekog drugog.

Ako dete mora većinu dana da se pristojno ponaša i bude mirno u vrtiću ili kod nekog ko ga čuva, dozvolite mu da bude ono što jeste kada dođe kući.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments