Kako agresivni crtaći utiču na decu?

       

Crtaći više nisu dostupni samo na televiziji, već i na mobilnima, tabletima… Ono čega roditelji ponekad nisu svesni je sadržaj tih crtaća. 

Deca uče obrasce ponašanja posmatrajući svoju okolinu. Većinu deca nauče od svojih roditelja zato što s njima provode najviše vremena, ali nije neobično da dete nakon samo jednog dana u vrtiću usvoji od svojih vršnjaka neku novu vrstu ponašanja. Na isti način deca uče i putem medija, odnosno gledanjem crtaća.

Jedno istraživanje je pokazalo da dečje televizijske emisije u trajanju od jednog sata u proseku prikazuju 26 scena nasilja. Istraživanje iz poznatog časopisa Early Childhood Education Journal ističe kako 39% programa za decu sadrži nasilne sadržaje. Uz to, smatra se da oko 78% televizijskih programa ne sadrži kaznu ili kajanje zbog agresivnosti.

Učestalost i trajanje agresivnih scena takođe mogu doprineti dečjem razvoju u određenom smeru zato što je gledanje nasilja na televiziji povezano sa spremnosti gledaoca na agresivnost, ali isto tako menja i oblikuje stavove dece prema agresivnosti kao nečemu potpuno prihvatljivom.

Istraživanje iz 2001. godine ističe kako se davanjem nagrada za agresivno ponašanje može povećati verovatnoća za agresivnim ponašanjem, a upravo je to najčešći slučaj u animiranim filmovima.

Mediji i sadržaji animiranih filmova za decu predstavljaju jedan od značajnijih izvora za razvoj agresivnog ponašanja, a smatra se da može doći i do smanjenja osećaja na agresivno ponašanje u stvarnom životu svrstavajući to ponašanje u društveno prihvatljivo ili čak poželjno.

Istraživanja su pokazala da deca koja vide veću količinu nasilja na televizijskim programima iskazuju veću količinu nasilja u adolescenciji i odraslom uzrastu. Drugim rečima, deca posmatranjem i oponašanjem drugih uče da rešavaju sukobe agresivnim putem i ukoliko je agresivno ponašanje nagrađeno, dete ga koristi i u drugim sličnim situacijama.

Gledajući agresivno ponašanje i njegove posledice na televiziji, deca stvaraju iskrivljenu sliku sveta koja je otvorena i tolerantna prema nasilju. Pritom uče da primenjivanje nasilja postaje novi način rešavanja svakodnevice.

S obzirom na dostupnost crtaća u danas, mnoga deca vrlo rano počnu sa gledanjem. Roditeljima je to ponekad jedini način da ih smire, nateraju da jedu ili drže na oku dok obavljaju određene kućne poslove.

Ako vaša deca već gledaju različite crtaće i smatrate da ih ne možete drugačije zabaviti, bilo bi dobro kada biste se onda pridržavali sledećih saveta pre nego im dopustite gledanje:

  • proverite kakav je sadržaj koji vaša deca gledaju,
  • edukujte se o različitim vrstama agresivnog ponašanja i njihovom uticaju na razvoj dece,
  • analizirajte sadržaj u crtaćima koje vaša deca gledaju,
  • pronađite one koje podstiču empatiju,
  • pogledajte s detetom, pa komentarišite zajedno ponašanja likova,
  • podstičite decu na kritičko promišljanje tokom gledanja,
  • kontrolišite vreme koje vaša deca provedu ispred malih ekrana,
  • uvedite pravila prilikom gledanja,
  • motivišite decu na zabavne aktivnosti na svežem vazduhu umesto provođenja slobodnog vremena ispred malih ekrana.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: