Kako bolje očistiti povrće i voće od pesticida?

       
Foto: Medical News Today

Voće i povrće ne treba prati odmah čim dođete kući. Tako se stvara vlažno okruženje, savršeno za rast mikroorganizama koji bi mogli podstaći prevremeno kvarenje. 

Dokazano je da konzumacija minimalnih koncentracija pesticida tokom dugog vremena može uzrokovati hronične bolesti ili neke tumore.

Najveća količina pesticida se uklanja guljenjem kore s voća i povrća i termičkom obradom. Također ako jedete koru i sirove plodove, koncentracija preostalih pesticida na njima je nakon pranja toliko mala da ne predstavlja direktnu pretnju ljudskom zdravlju.

“Najvećem riziku od delovanja pesticida su izloženi poljoprivrednici i ljudi koji su s njima u direktnom kontaktu, a ostali ljudi su njima minimalno izloženi”, ističu stručnjaci u godišnjem izveštaju Svetske zdravstvene organizacije.

Obično pranje voća i povrća pod jakim mlazom vode može ukloniti veći deo zadržanih pesticida na površini. U zavisnosti od pesticida i ploda, pranjem pod mlazom vode se može ukloniti 25 – 80 % ukupnih preostalih pesticida.

Voće i lisnato povrće možete ostaviti u vodi u koju ste dodali kašiku sode bikarbone dvadeset minuta do pola sata. Nakon potapanja, povrće ili voće dobro operite.

Prženje u dubokom ulju donosi rezultate. Koncentracije nekih pesticida s krompira se mogu smanjiti do 90 procenata.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: