Kako da mame “prežive” neprospavane noći

       
Foto: Daily Mail

Nedostatak sna nije zabava ni za koga, a posebno ne za mame beba.

Portal Babyology donosi nekoliko saveta za preživljavanje za neispavane mame:

1. Popodnevni san (tu i tamo)- Novim mamama često se govori da spavaju kada i njihove bebe spavaju. Iako to ne važi za sve, socijalna radnica Lana Susman i savetnica za roditelje objašnjava kako je nju ta navika bukvalno spasila. Počela je da je praktikuje pri kraju trudnoće kada joj je bilo neudobno i preteško spavati tokom noći.

2. Povrće kao spas– Kafa je uvek tu za sve nas neispavane, ali ako tražite ‘podizanje’ koje će vas držati malo duže – povrće je vaš spas! Nutricionistkinja i mama Heidi Sze objašnjava koliko je važno biti nova mama i imati raznovrsnu ishranu, a povrće posebno pomaže u onim umornim danima.

3. Razgovarajte s nekim- Ako ste sami s bebom nakon neprospavane noći, zatvoreni u svoja četiri zida- razgovor s nekim će vam biti od velike pomoći. Psihoterapeutkinja Melisa Hadžes govori kako je izolacija kod kuće s bebom veliki izazov, posebno kada ste neispavani.

4. Inspirišite se! Savetnica za roditelje Lana Susman govori kako je strast jedna od većih energetskih bombi koja će vam pomoći nakon neprospavane noći. Ako ste društvena osoba- to može biti kafa s prijateljima. Ako volite prirodu- to može biti duga šetnja.

5. Ne pričajte previše o tome- Jeste li primetili da, kada puno govorite o nečemu što vas uznemirava – to vas više to uznemirava? Savetnica za roditelje govori kako se zbog razgovora o neispavanosti možete samo još gore osećati oko toga što ste neispavani i umorni.

6. Na takmičite se u tome ‘ko manje spava’- Kada vas je dvoje, ponekad se može činiti kao da se radi o takmičenju. Ako vi ustajete kako biste nahranili bebu, možda se osećate kao da vaš partner nema pravo da se žali na nedostatak sna sledeći dan. “Nema smisla upuštati se u rasprave o spavanju kada se oboje roditelja oseća umorno”, govori psihoterapeutkinja Hadžes.

7. Popustite samoj sebi i opustite se- Psihološkinja Delvin Bartlet objašnjava kako bebe preokreću celi naš svet i važno je da nove mame toga budu svesne. “Ne pričamo dovoljno o tome koliko je teško novim majkama. Očekujete da i dalje možete sve, da se i dalje možete osećati odlično, brinuti za bebu, obavljati sve kućne poslove i druge obaveze i naći vremena za sebe, a istina je da je ponekad i samo tuširanje od pet minuta znak da imate uspešan dan.” Ona govori kako je važno da majke smanje svoja očekivanja. Nemojte pokušavati da sve obavite. Prihvatite da je sve ovo što vam se događa novo i zahtevno. Budite nežnije prema sebi i pokušajte iskoristiti nešto s ove liste. I naravno, zapamtite kako nedostatak sna neće trajati zauvek.

Autor: nsuzivo.rs

 

Komentari: