Kako da odvikavanje od pelena ne bude teško

       
Foto: Parents Magazine

Najbolje vreme za odvikavanje od pelene je leto, jer dete oblačite laganije i lakše vam je pri skidanju deteta i navikavanja na nošu.

Većina dece bude spremna na odvikavanje od pelene s dve godine, ali neka će se odviknuti u četvrtoj godini života. Ono što je najvažnije je da dete ne forsirate ako nije spremno, jer bi mogli načiniti više štete nego koristi.

Kako biste dete naučili da može bez pelena, pokušajte da stvorite rutinu odlaska na nošu, np. nakon doručka, ručka, večere, pre kupanja, pre šetnje, kako bi dete steklo osećaj vršenja nužde i osećaj rutine. Ako ne želi da sedi na noši nemojte ga fizički prisiljavati, a posebno nemojte dete prisiljavati ako izgleda preplašeno. U tom slučaju nošu stavite jedno vreme po strani, barem mesec dana i pokušajte ponovo.

Kada vaše dete obavi veliku ili malu nuždu u pelenu, pelenu prvo ispraznite u nošu i stavite dete na nju kako bi ono povezalo čin i mesto vršenja nužde. Slobodno mu nakon toga pokažite gde ćete baciti nuždu iz noše. Naučite ga kako da se sam obuče i naravno, opere ruke.

Potaknite dete da koristi nošu kada god poželi ili oseti potrebu. Pobrinite se da dete bude svesno da vam može reći kada treba obaviti nuždu i da ćete ga staviti na nošu kada poželi. Možete mu dopustiti da okolo trči s odećom bez pelene, ali pobrinite se da noša bude u blizini. S vremena na vreme pitajte dete ima li potrebu za nošom.

Bez obzira što je vaše dete danju savladalo vršenje nužde na noši, to ne znači da će noću biti isto. Detetovo telo još nije razvilo ojećaj da se probudi noću, pa zbog toga nemojte odmah bacati pelene. Možda će trebati meseci, čak i godina, kada dete u potpunosti ne savlada i noćne posete WC-u ili da spava bez buđenja. Slobodno m recite ako se probudi tokom noći i ako oseti potrebu za nuždom, da vas probudi i da ćete mu pomoći oko odlaska na nošu.
Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments