Kako da vam dete zavoli povrće?

       
Foto: SheKnows

Studije pokazuju da deca koja idu s roditeljima u kupovinu povrća više vole da jedu povrće. Povedite decu sa sobom u kupovinu povrća i objasnite im kako se koje povrće zove.

Studije takođe pokazuju da deca koja s roditeljima učestvuju u pripremi jela od povrća više vole da ga jedu. Uključite vašu decu u pripremu obroka. Ovime kažemo da kuvanje s povrćem treba učiniti zabavnim za njih. Nabavite im malu kecelju, plastični nož i viljušku, mini-dasku za rezanje, male kutije… Plastičnim nožem mogu seći listiće spanaća, pečurke, čeri paradajz. Pohvalite ih svaki puta kada vam “pomognu” i dodajte njihovo iseckano bilje ili povrće u jelo.

Poslužite dečji obrok na malim, zanimljivim tanjirima. Probudite kreativnost u sebi kada servirate dečji obrok (možete napraviti palačinke u obliku srca, zdrave uštipke u kalupima u obliku medvedića…). Možete napraviti “planinu” ili Sneška Belića od pirinča. Uveravamo vas da će tanjir ostati prazan, a sve povrće u dečjim stomacima.

Možete im reći da će ako jedu spanać biti snažni kao Popaj, ili da će biti visoki i brže rasti ako jedu povrće, da će imati zdrave oči ako jedu šargarepu i moći će bolje da vidi junake iz omiljenog crtaća na TV-u… I sve što mislite da ce motivisati vaše dete da jede povrće.

Budite uzor svom detetu- tako što ćete i vi naravno jesti povrće. Kada jedete povrće i voće, svakog puta pokažite oduševljenje pred vašom decom, poput “Ovo je tako ukusnooo”, zatvorite oči, uživajte u svakom zalogaju… Neka vasa deca osete i vide kako vi sa uživanjem jedete to povrće.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments